Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спортният министър отново опитва да промени ръководството на тотото

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е подал ново заявление до Търговския регистър за смяна на ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ).

Василев предприема този ход, след като съдът спря вписването на подбраните от него кадри на "Има такъв народ" за шефове на тотото. Вписването на селектираните ръководители от Радостин Василев, който е министър също от квотата на ИТН, бе блокирано, след като назначените по времето на ГЕРБ управници в БСТ Гошо Гинчев и Христо Йовов обжалваха освобождаването си. 

Нова тактика

Сега спортният министър сменя тактиката, като иска от Агенцията по вписванията да впише бившия депутат от ИТН Александър Тодоров и номинирания от ИТН за културен министър оперен певец Георгий Султанов на мястото на Людмила Петкова и Валентин Точев, които още през август са подали молби да бъдат освободени от борда на Българския спортен тотализатор.

Към заявлението в Агенция по вписванията са приложени молбите за освобождаване на Петкова и Точев, а самият Тодоров вече отговаря на изискванията да не заема висша публична длъжност, след като бе освободен като народен представител миналата седмица.

Според спортния министър Българският спортен тотализатор дълго време е държан във финансова будна кома. 

"След национализация на лотариите той е държан пак полужив, независимо че има огромния ресурс да бъде едно изключително печелившо дружество като монополист на пазара. Тъй като не мога да вляза в момента обективно в управление на дружество, не знам реалната ситуация, а коментирам само на база на предоставени ми документи. За обществото не би трябвало да е тайна, че БСТ е партийна касичка на не една партия и е използван, за да създава медиен и финансов комфорт по време и преди избори и бизнес комфорт на определени бизнесмени, което сега ще го установяваме. Директното финансиране на политически партии не може да се извършва от тотализатора, но има механизми, които позволяват чрез определени обръчи от фирми средствата на тотализатора да бъдат насочвани към удобни на властта или на други свързани с властта бизнеси, но това ще се установява с инспекции", коментира в неделя Радостин Василев. 

ГЕРБ политизирали БСТ

Министърът е категоричен, че въпреки опитите да бъде забавено вписването на новото ръководството на БСТ, процесът по смяната е неминуем. 

Резултатите, които се показват през последните години, превръщат БСТ в дружество на минимална печалба. Тя е изключително малка за капацитета на един монополист на пазара. Националната лотария, тази която вече не съществува, само от билетчетата, които са част от игрите, организирани вече от тотализатора, е правила по 1,5 млрд. лв. печалба, а тотализаторът десетократно по-малко. Нашата цел е българският спорт да се финансира изцяло от тотализатора. Парите да са повече, за да можем да оправим развалената ни инфраструктура и управлението на БСТ да е отговорно към големи печалби. Все пак това е търговско дружество”, заяви Радостин Василев. 

Според министъра на спорта ръководството на БСТ е политизирано по времето на ГЕРБ.  

На срещата, която проведох със сегашното ръководство, Йовов каза, че не желае да застане с министъра и да разкаже за нашите разговори, защото политическата му принадлежност била към ГЕРБ и не иска да застава до други политически кадри. Сигурен съм, че бъдещият изпълнителен директор на БСТ няма да дели хората на ГЕРБ и други, за да застане пред тях и да разкаже истината какво сме говорили в стаята, когато го е поканил министърът. Това е политизация”, каза oще спортният министър Радостин Василев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във