Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Споровете за ДКК ще стигнат и до Лаура Кьовеши

Продължаващите спорове в Държавната консолидационна компания (ДКК) може да бъдат изпратени и до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Това стана ясно от изявление на изпълнителния директор на държавната компания Рая Каназирева.

Каназирева заяви, че ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Ваня Караганева в качеството ѝ на изпълнителен директор.

Ваня Карагенева бе освободена от поста изпълнителен директор в понеделник и бе упрекната в лошо управление и неизгодни сделки. Караганева бе назначена на този пост през септември от тогавашния икономически министър Кирил Петков.

Папка с документите, подписани от Караганева като изпълнителен директор, е изпратена при премиера, в ДАНС и в прокуратурата, заяви Рая Каназирева.

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. Не знам вече кой да информирам, честно казано. Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", посочи Каназирева, цитирана от БНР.

Караганева в контраатака

Междувременно отстранената от ДКК Ваня Караганева разпространи до медиите своя позиция. Караганева твърди, че заседанието на Съвета на директорите, на което е взето решението за отстраняването й е проведено в нарушение на Търговския закон, Устава на ДКК и правилата за работа на Съвета на директорите. Причината - присъствали са трима души и не е била изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието.

"Понастоящем вписването на промяната в Търговския регистър относно освобождаването ми като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията", посочва Караганева.

За твърдението, че е взела еднолично решение за прекратяване на пълномощията на юридическия представител на ДКК и назначаване на друг, Ваня Караганева твърди, че в продължение на години юридически услуги на компанията са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД, вместо от адвокатско дружество, което според нея е в нарушение на Закона за адвокатурата.

"Това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение. "Извън това, във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат - Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество "КейсПро" ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори", се казва в позицията й.

Караганева отхвърля обвиненията, че е подписала еднолично извънсъдебна спогодба с "Дунарит" АД, с материален интерес 50 милиона лева, както и че е подписала декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър.

Комисията "Цацаров" се включва

В същото време ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ съобщи, че започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор на ДКК, но проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица в ДКК.

"Първоначално ще се пристъпи към изискване на всички относими документи от Съвета на директорите и от Министерство на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица. След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на корупционни престъпления", съобщават от КПКОНПИ.

Принципалът на ДКК икономическият министър Даниела Везиева съобщи в сряда (1 декември), че от Министерството на икономиката извършват проверка по документацията на ДКК.

"Продължавам да стоя зад това, че самият съвет на директорите и решенията, които са взели, не са по законно установения ред, тъй като трябва да се свикват и всички да се уведомят от съвета и да се направи дневен ред... Декларацията, която е подала Караганева, е категорично вярна. Не знам кой на кого е вдигнал мерника, но това, което изглежда като начин на поведение, е опит за връщане на стария модел на управления", коментира министър Везиева пред NOVA телевизия, ден след като поиска оставките на назначените по времето на ГЕРБ директори в Държавната консолидационна компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във