Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Спорният закон за концесиите пак е в ход

Данаил Кирилов

След два дни на обсъждане новият проектозакон за концесиите бе приет на 8 юни на първо четене от Народното събрание. За него гласуваха 124 депутати (от ГЕРБ и патриотите), а против бяха 68 (основно от БСП). 

Същият норматив беше гласуван и в последните дни от работата на предишния парламент, но някои от текстовете му предизвикаха напрежение в обществото и президентът Румен Радев наложи вето върху него. Аргументите на държавния глава бяха, че законопроектът поставя под въпрос принципите на правовата държава, че чрез него се въвеждат широки граници на субективизъм и че позволява корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес.

Според председателя на правната комисия в парламента и вносител на законопроекта Данаил Кирилов обаче твърденията в мотивите на държавния глава са твърде общи, за да бъдат съобразени и приложени. Управляващите били направили сравнителна справка на мотивите на ветото спрямо текстовете от проекта и не сметнали за необходимо да се съобразяват с каквото и да било.

"Променихме само няколко разпоредби след дебат с колегите от Обединените патриоти. Една от промените касае сроковете по съгласуване с Народното събрание и общинските съвети, другите са по-скоро правно-технически", обясни Кирилов. Освен това той припомни, че приемането на закона за концесиите се налага и по искане на Брюксел, откъдето през май ни заплашиха с парични санкции за неспазване на европейските правила. Проблемът е, че страната ни не е пренесла в законодателството си в срок (до 31 януари 2017-а) евродиректива 2014/23. 

При всички случаи между първо и второ четене ще бъдат направени доста поправки в предложените текстове. Заявката за това дойде веднага след приемането им, когато бе решено да се даде максималният триседмичен срок за разглеждането им в комисиите. Основните моменти, предизвикващи дискусии, са няколко. Такъв е например въпросът с т.нар. вечни концесии, за които няма определен краен срок. 

Спрените промени в Закона за концесиите разделиха и работодателите в мненията им. Според три от четирите национално представени работодателски организации те отварят широко вратата за корупция. Единствено председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е на мнение, че законът въвежда строг контрол и всички противни на това твърдения били изсмукани от пръстите.

Друга гореща тема е задължението на държавата при евентуално разваляне на концесията, дори по вина на концесионера, да изплати направените от него инвестиции на терена. Което до голяма степен осуетява прекратяването на който и да е договор. Гражданските организации пък са против възможността концесионерът да получава право да ползва съседни територии, а също и да придобива собствеността върху съоръженията, изградени върху концесионната площ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във