Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Според проучване българите ще отделят 25% от месечните си доходи за празнични разходи

Българите планират да отделят 25 процента от месечните си доходи или средно по 269 евро на домакинство за празнични разходи по Коледа. Това сочат данните от тринадесетото издание на международното проучване "Коледен барометър".

По този показател страната ни заема челно място, следвана от румънците и хърватите, които смятат да заделят съответно по 24 и 23 на сто от разполагаемия месечен доход на домакинство за празнични покупки.

Основният процент от бюджета на анкетираните българи ще бъде похарчен за хранителни стоки – 24 на сто, а 18% за зимни дрехи и обувки. Около 8 на сто – за игри и играчки, и други 8% за финансиране нуждите на децата.

В "Коледен барометър 2020" са взели участие близо 20 000 домакинства от 11 европейски държави и Австралия. Анкетираните са на възраст 18-61 години.

Доходите са посочени в местна валута, като относителното коледно потребление се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.

Проучването показва, че най-важното за предстоящите коледни празници за 69% от всички анкетирани е да прекарат време със семейството и близките си и да се насладят пълноценно на коледния дух. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във