Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СПОРЕД МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС ДА КОРУМПИРАШ, ЗНАЧИ ДА РАБОТИШ

Корупцията май не е толкова лошо явление, колкото изглежда. Това става ясно от изследване направено в 450 малки и средни предприятия по поръчка на Центъра за икономическо развитие, който представи във вторник доклада Малкият и средния бизнес срещу корупцията. По думите на част от предприемачите това явление в обществото се приема доста прагматично и е начин да си свърши работа. Гръбнакът на българската икономика се разделя на два лагера - едните са толерантни към корупцията, а другите - не. Според 37.9 на сто от анкетираните собственици, корупцията е в поносими граница, а само 18% смятат, че тя е непосилно голяма, останалите не могат да преценят в какви граници се движи тя. Собствениците и мениджърите на малките и средните предприятия отново са разделени на две и при прогнозите си как членството в Европейския съюз ще се отрази на това негативно явление: 33.2% смятат, че корупцията ще намалее, а 32.7 на сто, че ще нарасне.
Малкият и средният бизнес е дал четири определения за корупцията. За едни това е вид сделка - срещу услуга се получават пари или други материални стимули. Според благоевградски предприемач, това реален пазар, но е необлагаем. В Русе пък е валиден средновековният вариант - услуга срещу услуга. Второто определение може би подсказва и основната причина за наличието на корупцията, а именно административните бариери и пречки пред бизнеса. В момента в страната има над 600 регистрационни режима. Когато например събирането на необходимите документи за дадена дейност започва да отнема твърде много време и нерви, най-добрият вариант за съкращаване на процедурата е корупцията. Бизнесът приема този начин за преодоляване на пречки, тъй като подкупът се дава доброволно.
В изследването става ясно, че само за 10% от предприемачите процедурите за обществени поръчки са ясни и коректни. Около 80 на сто от бизнесмените нямат идея как корупцията може да бъде ограничена. Само три на сто от анкетираните са правили опити за ограничаване на корупцията. Най-ефективните мерки, които биха могли да подпомогнат борбата с явлението, са увеличаване на строгостта на наказанията, полицейските акции с белязани банкноти и използване на специални разузнавателни средства за събиране на доказателства, смятат анкетираните.
Проучването показва още и тенденция към увеличаване на дела на услугите, за които се искат и дават подкупи. Сключването на договори с големи предприятия също е обвързано с плащането на повече неофициални суми, но при този тип услуга размерът на подкупа варира в зависимост от големината на сделката. Най-високи подкупи се дават за спечелване на обществени поръчки, сключване на договори с големи фирми или регистрация на фирми, като сумите в плик или подаръци са за над 1000 лева. Корупционни практики има и при плащането на митническите задължения. В тези случаи размерът на подкупа зависи от задължението и варира от от 250 до 1000 лева.
Според проучването на Световната банка за стопанската свобода за 2005 г. България е на 62-ро място от общо 155 държави. По отношение на степента на трудност при започване на бизнес България е на 80-о място в света. По отношение на броя на процедурите, продължителността им и разходите за получаване на лицензи и разрешения за стопанска дейност България е на 118-о място, посочват още от Центъра за икономическо развитие.
В България малките и средните предприятия са 99% от всички регистрирани фирми. Те създават 79% от работните места в частния сектор, 75% от стопанския му оборот и 61% от добавената стойност.

КОИ ДОКУМЕНТИ СЪЗДАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИ ТРУДНОСТИ
Санитарни разрешителни от ХЕИ
Регистрация за търговски обект
Виза за строеж
Разрешение за ползване на строеж
Разрешение за въвеждане в експлоатация от ДВСК
Разрешение за превози на пътници и товари

Facebook logo
Бъдете с нас и във