Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Според бизнеса летният сезон е непредсказуем

Бързи мерки биха осигурили конкурентно предимство на страната ни като сигурна и безопасна дестинация.

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) определя като непредсказуем предстоящия летен сезон. Това казва по БНР заместник-председателят на Асоциацията Георги Рачев. Всеобщо е мнението, че хотелиерският бизнес ще разчита отново на българския турист, както през миналото лято.

Отлив на гръцки и румънски гости отчита бизнесът. И в двете съседни страни пандемията не отслабва хватката си. Румъния е първи входящ пазар на българския туризъм. През миналата година 1 287 252 са посещенията от северната ни съседка  у нас.Новата вълна на заболявания от коронавирус, както и ограничителните мерки в отделните страни правят трудно предвидим новия летен сезон. В някои страни предупредиха гражданите си да не мислят за почивки все още. Ваксинацията трудно върви в цяла Европа. Сериозен проблем ще създаде и неяснотата около обмисления ваксинационен паспорт за пътуване, отбелязва Георги Рачев. 

Въпреки това хората ще търсят начини да пътуват това лято. Конкуренцията между отделните дестинации ще е много ожесточена за привличане на туристи. Ето Гърция и Кипър вече подписаха споразумения с Израел за приемане на гости от тази страна, които притежават ваксинационен сертификат. От една страна, хората в Европа спестиха големи средства, тъй като не могат да пътуват вече година, а и няма къде да ги харчат заради затворените молове и местата за забавление. От друга страна, има голямо желание за пътуване и почивка и да се излезе от извън мястото за живеене.

На първи май ще бъде открит летният туристически сезон у нас. Разбира се, това ще стане възможно и заради мерките за осигуряване на защита на туристите и безопасно пътуване, но и заради подкрепата, която получава сектора от държавата. Оттук нататък евентуално може да се  мисли за други програми, подсказват от хотелиерския бизнес. Все пак след като секторът осигурява 13-14% от БВП и когато принудително хотелите са затворени би трябвало да може да се получи подкрепа от държавата.

Още през януари от Националния борд по туризма предложиха служителите в бранша да бъдат включени приоритетно в националния ваксинационен план преди началото на летиня туристически сезон. Това би осигурило безопасност и сигурност за служителите, но би дало и конкуренттно предимство на страната ни като сигурна и безопасна дестинация.

Бизнесът настоява за гъвкавост и отсрочка на задълженията по заеми. Отделно се коментират и въпросите за визията на курортите и липсата на квалифицирани кадри в отрасъла.

В последната година пандемията блокира работата на туристическия сектор, което доведе и до промени в нагласите и търсенето на туристите, а също така и измени работата на заетите в отрасъла. Така че на успех през тази година ще могат да разчитат всички в отрасъла, които бъдат бъдат по-гъвкави и се приспособяват по-бързо към новите реалности.

На среща с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подчерта, че водещ приоритет сега е подготовката и реализирането на летен сезон 2021, както и защитата на печата за безопасност, който страната получи като сигурна туристическа дестинация. По думите й трябва с общи усилия да се работи за рестарт в отрасъла и продължава политиката по откриване на представителства в чужди страни, които са приоритетни пазари за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във