Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Според Атанас Атанасов е абсурд КЕВР да саботира кабинета

Два сектора трябва да бъдат наблюдавани отблизо от премиера – „Здравеопазване” и „Енергетика”, тъй като генерират постоянни кризи. В единия от тях – енергийния, има заложени мини. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов. Според него е абсурд председателят на КЕВР Иван Иванов да участва в саботаж. "Той е изключително почтен човек. Много висок експерт е. Тази независимост на КЕВР е и резултат от фигурата на Иван Иванов. Може би министър-председателят не го познава и е подведен", каза Атанасов пред NOVA по повод намеренията на премиера Кирил Петков да смени шефа на енергийния регулатор.

Според съпредседателя на ДБ Петков трябва да обърне внимание какво се случва в държавните дружества в енергийния сектор: "Какво се случва в „Булгаргаз” и Енергийния холдинг. Там бяха заложени мини от предишните управляващи. Те трябва да бъдат прегледани внимателно и тези мини да бъдат разчистени. Трябва да питате Борисов за 12 години къде е неговата диверсификация. Как успя за 1 година да прекара тръбата от Русия за Сърбия, а за 12 години не успя да направи връзката Комотини-Стара Загора. Липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес в България ни доведе до това положение, в което се намираме. Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност."

По повод разследването на аферата „Хемус”, Атанасов заяви, че вътрешният министър Бойко Рашков не може да е свидетел по делото: "Това е активното мероприятие, с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае. Ще търсим начин да се разплете възелът между прокуратурата и МВР. Това противопоставяне е против обществения интерес."

Зам.-председателят на парламента коментира и предложението на лидера на ИТН Слави Трифонов да дадем зелена светлина на Северна Македония за членство в ЕС, но ние да бъдем приети в Шенген и да паднат визите за САЩ: "Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Трябва да се изпълняват договорите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във