Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Според Ангелкова акциите на Валери Симеонов вредят на туризма

Проверките по морето не трябва да вредят на туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

По думите й правилата трябва да се спазват, но е важен и начинът, по който се правят проверките. „Мислим за диалог и за това, да се намери баланс. Проверките по Черноморието трябва да не вредят на имиджа на курортите ни”, каза министърът по повод акциите на вицепремиера Валери Симеонов в заведенията по морето и последвалите протести на собствениците на заведения в Слънчев бряг. Ангелкова напомни, че имидж се гради трудно, а се разваля бързо.

Тя уточни още, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея. Попитана дали е говорила със Симеонов за акцията, тя отговори, че все още не е имала възможност да говори с него.

Според нея равносметката от тези проверки ще се отразят и на следващия летен сезон. „Трябва да се реши статутът на националните ни курорти. Сега не се прави разлика между община и курорт”, добави тя. 

С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шумът, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия, уточни министърът. 

Ангелкова заяви още, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не нискобюджетна страна за туризъм.  Очакваме успешна туристическа година. Целта ни е да имаме устойчивост в сектора, каза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във