Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Споразумението за трети мост при Русе-Гюргево може да бъде подписано през април

От години община Русе прави постъпки за строеж на нов мост към Румъния за облекчаване на транзита между двете страни.

Очаква се през април България и Румъния да подпишат споразумение за строителство на нов мост при Русе - Гюргево. Това съобщи от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. По време на петъчния контрол той отговаря на въпроси, свързани с перспективите за подобряване на транспортната свързаност между България и Румъния.

В момента експерти от България и Румъния активно работят по съдържанието на документа, уточни вицепремиерът. Новият мост над Дунав при Русе ще облекчи значително интензивното движение на леки и тежкотоварни автомобили по транспортния коридор. Освен това ще се явява и начална точка на магистралата „Русе - Велико Търново“. „С подписване на междуправителственото споразумение за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево, ще се даде „зелена светлина“ и за този инфраструктурен проект, който е част от стратегическия транспортен коридор от румънската столица през България до Александруполис в Гърция“, отбеляза министър Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става само въз основа на сключени междудържавни споразумения. Затова процедурите по извършване на предпроектните проучвания ще бъдат стартирани след подписване на споразумението. Източниците на финансиране ще бъдат установени в рамките проучванията. „Може да бъде финансирано както от бюджета, така и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските програми също стои на масата, както и инструмента Connecting Europe, по което да получим допълнително финансиране“, коментира Караджов.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във