Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Споразумението с "Уестингхаус" не изисквало инвестиции от държавата

Американската компания "Уестингхаус" съобщи, че подписаното споразумение с България за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" не изисква никакви инвестиции от страна на атомната ни централа, нейни дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение.

От "Уестингхаус" допълват в съобщение да медиите, че подписаното споразумение не изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност.

"Споразумението предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията", се казва още в съобщението.

Акционерното споразумение ангажира "Уестингхаус" да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ "Козлодуй".

От компанията допълват, че при разкриването на съдържанието на подписаното споразумение е премахната част от информацията, свързана с "детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването на нашата стратегия за внедряване", тъй като разкриването на тази информация би дала на конкурентите на компанията предимства на глобалния пазар.

"Информация за хода на проекта беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред", уточняват от "Уестингхаус", като допълват, че гарантират безопасно разширяване на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" и планират да разкрият над 10 хил. работни места през следващите 3-5 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във