Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спонсорът на „Пирин“ напазарува хотела в град Рила

Както стана известно още през юли, кметът на Благоевград Атанас Камбитов успя убеди "местния парламент" в града да прехвърли контролния пакет от дяловете си в общинският футболен клуб „Пирин” на „Емирейтс уелт“ ЕАД. То е собственост на „Емирейтс фъндс ексчейндж” ЕООД, което е  притежание на американския гражданин Павер Белогур.

Според данните в информационната система „Дакси“, акционерното дружество се управлява от Благой  Грозданов и Сашо Петров, а дяловете са разпределени така: 75% - „Емирейтс уелт“ ЕАД, 25% - Община Благоевград.

Очевидно амбициите на новите спонсори на клуба не се свеждат единствено до финансовото обезпечаване на спортната дейност на „орлетата“, а се разпростират и до разширяване на материално-техническата база на дружеството.

Преди дни фирмата-майка на новия благодетел на футбола в Благоевград „Емирейтс фъндс ексчейндж „ се сдоби с един от емблематичните за региона имоти - хотел „Орбита” в град Рила.  Сделката е осъществена чрез продажба от съдия-изпълнител Елица Христова, заради натрупани дългове от предишния собственик на хотела - „Орбита Рила” ООД, собственост на Таня Върбанова и Иванка Лунджова.

Цената, на която е продаден имота, е 600 000 лева. Срещу нея новите собственици получават 5-етажна сграда, чиято застроена площ е 1207 кв. метра. Култовият някога хотел е в пъпа на град Рила и разполага със 70 стаи, четири апартамента и допълнителни помещения.

Предишните собственици на имота са наследниците на показно застреляния (20 януари 2005 -а) пред хотел „Ален мак“ в Благоевград Васил Горчев – Кьоравия.  известен като наркобос №1 на Югозапада  и кумец на покойния бос на "ВИС-2" Георги Илиев.

Според вписванията в търговския регистър, този имот е бил запориран преди години и от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

За първи път този имот беше обявен на публичен търг преди повече от две години - заради дълг към общината в Благоевград. Тогава цената му беше доста по-солена - 995 334.84 лв., но да се сдобият с него мераклии така и не се намериха.

От думите на кмета на град Рила Георги Кабзималски стана ясно, че новият собственик на „орлетата“ е изразил намерение да закупи и стадиона в града, който ще бъде използван като тренировъчна база на футболистите от „Пирин”. Засега обаче това е просто намерение, чиято реализация е тема на бъдещи преговори.

Фирмената история на новия собственик на футболния клуб - „Емирейтс  уелт“, показва, че до 2017-та, дружеството се е казвало другояче - „КМ Инвест“ ЕАД, а един от мениджърите му е бил бизнесменът  Димитър Андонов - по-известен като "бившият съпруг на фолк дивата Мария". Собственик на „КМ Инвест“ ЕАД пък е „Мираж Банско “АД, което пък е собственост на самия Андонов и кума му Калин Бошняков.

Впускат ли се новите благодетели на "Пирин" по пътя на създаването на елитен спортен клуб с всички произтичащи от това "екстри",както за самия него, така и за поддръжниците му в региона,предстои да разберем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във