Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Spirit of Ecstasy - символ на магията "Ролс-Ройс"

На днешния ден можем да си спомним за британски предприемач Хенри Ройс, който през 1903 г. тества първия си двуцилиндров двигател с мощност 10 конски сили. Сър Фредерик Хенри Ройс (Sir Frederick Henry Royce) е един от първите производители на автомобили, съосновател на "Ролс-Ройс". Той е роден на 27 март 1863 г. в Алуолтън, а е починал на 22 април 1933 г. в Уест Уитъринг.

Ройс работи от малък, за да подпомага семейството си. На 21 години заедно с приятеля си Ернст Клармон основава фирмата F.H. Royce and Co., която произвежда малки електроуреди. По-късно тя се насочва и към динама и електрически подемни устройства, а през 1899-а е прекръстена на Royce Ltd. Фирмата отваря и нов завод, също в Манчестър.

Първите години на 20 век отбелязват спад в търговията след края Втората Бурска война, а освен това конкуренцията в лицето на другите производители на такива устройства от Германия и САЩ нараства. Затова Ройс обмисля бъдещето на фирмата като производител на автомобили. През 1901 г. той си купува автомобил "Дьо Дион-Бутон", а по-късно и "Дековил". Недоволен от качеството на своя "Дековил" той и се заема да подобри електросистемата, след това намаля вибрациите на двигателя и неговия неравномерен ход, нещо което е типично за двигателите с вътрешно горене по това време.

Хенри Ройс решава да произведе и свой собствен автомобил и през 1904 г. сглобява такъв в работилницата си. Той прави още два автомобила, които носят неговото име и подарява един на Клармон, а другия продава на един от директорите на фирмата Хенри Едмъндс. Никой от тези автомобили не е запазен до днес.

На 4 май 1904 г. Едмъндс организира среща между Ройс и един свой приятел - Чарлз Ролс, дилър на вносни автомобили в Лондон. На 23 декември Ролс и Ройс подписват договор, по силата на който Ролс ще продава всички автомобили, които Ройс успее да произведе, а колите ще се търгуват под името "Ролс-Ройс". Ролс започва да конструира дву-, три-, четири- и шестцилиндрови двигатели с мощност съответно 10, 15, 20 и 30 конски сили.

Първият модел на "Ролс-Ройс" е 10hp и е представен на автомобилния салон в Париж през декември 1904 година. Специалистите определят автомобила като изпълнен с високо качество и оборудван с най-висока за времето си техника. Партньорството между Хенри Ройс и Чарлз Ролс е формализирано две години по-късно, когато е основана фирмата Rolls-Royce Limited и започва промишленото производство на автомобили. Ройс осигурява техническото ноу-хау, а Ролс - паричните средства и находчивостта в бизнеса.

В началото на Първата световна война компанията започва да произвежда и самолетни двигатели.
До момента моделите на автомобила се произвеждат от три последователно създадени компании: Rolls-Royce Limited (1906-1973 г.), Rolls-Royce Motors (1973-2003 г.) - от 1980 до 1998 г. собственик на тази фирма става британската "Викърс" (Vickers), след което Rolls-Royce Motors става дъщерна фирма на "Фолксваген" (Volkswagen) и от 2003 г. е преименувана на Bentley Motors Limited. Третата - Rolls-Royce Motor Cars (от 2003 г.), е образувана като дъщерна на BMW, която фирма печели правото да произвежда автомобили с марката "Ролс-Ройс" и да ползва логото на луксозния автомобил, докато "Фолксваген" продължава производството на Бентли.

В 1931 г. "Ролс-Ройс Лимитид" придобива чрез изкупуване конкурентната фирма "Бентли", която не могла да се справи с Голямата депресия. Оттогава до 2002 г. автомобилите "Ролс-Ройс" и "Бентли" са много често еднакви с изключение на радиаторната решетка и някои дребни детайли.

Автомобилите "Ролс-Ройс" са едни от най-скъпите автомобили в света и в масовата култура се свързват с богати и преуспели личности. Голяма част от екземплярите са специална поръчка, целяща придобиването на автомобил с максимален лукс в купето и престиж.

Освен на лукс, името "Ролс-Ройс" също е символ на качество и надеждност. Точно затова, с малки изключения, фирмата отбягва да продава лицензи на разни производители, защото се опасява, че качеството и надеждността на даденото изделие ще спаднат и така ще пострада нейното реноме.
Автомобилите "Ролс-Ройс" са популярни и с емблематичната си статуя, наречена Spirit of Ecstasy, монтирана върху предния капак на автомобил.
След Първата световна война Хенри Ройс е награден с Ордена на Британската империя, а през 1930 г. получава титлата баронет за заслуги към въздухоплаването в страната. През 1962 г. е открит негов мемориал в Уестминстърското абатство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във