Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спират строителството на хотела фантом в Синеморец

Строителният контрол е започнал процедура по спирането на строителството на СПА хотел фантом, чието доизграждане бе започнало на първа линия над плаж "Бутамята" в Синеморец. Това обяви служебният министър на околната страна Асен Личев, позовавайки се на информация от директора на ДНСК арх. Влади Калинов.

Преди седмица протестиращи настояха за незабавно спиране на строежите в Синеморец и по крайбрежието на парк „Странджа“. До момента са събрани над 11 хиляди подписа за мораториум върху строежите по Черноморието, които са предадени на служебния екоминистър.

Казусът с хотела започва от инициативата на граждански активисти да изпратят искания по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до РИОСВ-Бургас и община Царево, след като забелязват, че хотелът от 10 000 кв. м РЗП се доизгражда. Според публикация на "Клуб З" екоинспекцията е одобрила строителството само на три вили, в община Царево има план за изграждането на ваканционно селище, но пък издала строително разрешително за апартаментен хотел. Въпросният хотел вече е почти построен. А как се е стигнало до това "разминаване" - никой не може да каже.

Преди два месеца Асоциацията на парковете в България алармира за нарушения при строителството на вили и хотели в местността "Поляните" край  Синеморец. Според анализа, направен от природозащитната организация, започналият строеж е незаконен, тъй като противоречи на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното разнообразие.

Според инвестиционното предложение постройката трябвало да бъде двуетажна вила с параметри, които се различават от разписаните в закона за имоти на първа линия.

От РИОСВ-Бургас правят проверка и установяват, че строежът се намира на територията на парк "Странджа" и е в нарушение, защото се извършва в гнездовия период на птиците от март до август.

Строежът обаче беше подновен след края на гнездовия период, а протестите продължиха.

От три екозащитни организации изпратиха сигнал до Окръжната прокуратура в Бургас, но според окръжния прокурор Ангел Георгиев липсвали данни за извършено престъпление. Апелативната прокуратура в Бургас започна проверка, след отказа му да образува наказателно производство относно строителството в местността "Поляните".

Facebook logo
Бъдете с нас и във