Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спират производството на кутиите с по-малко от 20 цигари

Кутиите с по-малко от 20 цигари ще изчезнат от пазара. Това е следствие на влизащата в сила от днес преработена европейска директива за тютюневите изделия, която вече е въведена в българското законодателство. 

Кутиите с по 10 цигари, които са произведените до момента ще могат да се продават на пазара максимум до 20 май 2017 година.

Според промените са разработени 14 нови текста, които ще бъдат поставяни върху кутиите с цигари и ще  предупреждават потребителите за вредата от тютюнопушенето. Сред текстовете са: "Тютюнопушенето причинява 9 от всеки 10 случая на рак на белите дробове" и "Тютюнопушенето уврежда белите Ви дробове".

Във внедрените в закона текстове е регламентирано, че стряскащите надписи и снимки, съобщаващи за вредата от тютюнопушенето, трябва да заемат 65% от площта на кутията.

Премахват се и допълнителните аромати в цигарите и тютюнът за ръчно свиване на цигари. Така разпространените допълнителни вкусово-ароматни качества на ментол, ванилия или захарни изделия, които прикриват вкуса и мириса на тютюн също ще трябва да изчезнат.

Забранява се и рекламирането на електронни цигари в медиите. Вече не се позволява на тютюневи компании да финансират радио и телевизионни предавания.

Върху опаковката вече няма да бъдат обявявани съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид. То ще бъде заменено със съобщение, информиращо потребителите, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Обосновката на Европейската комисия(ЕК) за премахването на тези информиращи надписи е, че изследванията са показали, че данните за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид подвеждат потребителите, като създават у тях впечатлението, че някои продукти са по-малко вредни за здравето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във