Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спират окончателно строежа на небостъргача на "Артекс"

ДНСК ще връчи след седмица констативен протокол за окончателно спиране на строителството на небостъргача "Златев век" в столичния квартал "Лозенец". Това стана ясно след среща в Министерския съвет между Бойко Борисов, строителния министър Петя Аврамова, кмета Йорданка Фандъкова и представители на инициативния комитет, който протестира срещу градежа.  

Мотивите са нарушения при строителството и липсата на валидно строително разрешително.

"Ние следваме законовата процедура за спиране на строежа на "Златен век“, не го правим под обществен натиск. След ноември 2018 г. текат дебати относно това налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения", каза министър Аврамова.Очакват се обжалвания от страна на фирмата строител - "Артекс". Затова не е ясно какво ще се случи с изграденото досега.

Междувременно управителят на "Артекс" арх. Пламен Мирянов изпрати писмо до премиера Борисов с настояване за среща.

"Г-н Премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур (от комитета на протестиращите в "Лозенец"), моля ви поканете и мен", се казва в писмото на арх. Мирянов.

Той допълва, че доказателство за законността на строежа са всички законно издадени книжа и становището на ДНСК в лицето на арх. Иван Несторов, както и заповедите, подписани от главния архитект на София Здравко Здравков и множеството проверки на органите на ДНСК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във