Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СПИРАТ БЕЗСМИСЛЕНА СЧЕТОВОДНА ЦЕНТРОФУГА

МИНИСТЪР ШУЛЕВА ЩЕ ПРЕМАХВА ВЪРТЕНЕТО НА ПАРИ МЕЖДУ СОЦИАЛНИТЕ ФОНДОВЕ

Осигуровките за пенсия и за здраве да се увеличат, за да се премахне излишното въртене на пари между бюджета и социалните фондове - това е една от новите идеи на социалния министър Лидия Шулева, научи в. БАНКЕРЪ. За сметка на тгова третата вноска, която фирмите плащат за безработица, ще се намали. Това ще стане, след като парите за обучение и нови работни места се разделят от обезщетенията за хората на трудовата борса. С промени в самия статут и финансиране на специализирания фонд Професионална квалификация и безработица (ПКБ) министерството на Шулева започва първия си капитален ремонт.
С най-голям оборот във водовъртежа е най-бедният социален фонд - за безработица. Той хем е на червено, хем подхранва двата колоса - Националния осигурителен институт (НОИ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
По закон от фонд ПКБ трябва да се плащат осигуровките за пенсия и здраве на регистрираните в бюрата по труда. На месец това прави средно 4.5 млн. лв. за НОИ и 1 млн. лв. за НЗОК. За да ги плати обаче, фондът трябва да получи тази сума от държавния бюджет. Трансферът от финансовото министерство за тази година е по 9 млн. лв. на месец, но фондът за безработица тутакси се разделя с 5.5 млн. лв. от тях, защото ги внася във фонд Пенсии и в здравната каса.
Така сериозно се увеличава дефицитът във фонда, който всъщност е кух, изкуствен - заяви пред в. БАНКЕРЪ шефът на Националната служба по заетостта Олег Чулев. - След като и без друго тези разходи се правят от държавния бюджет, защо първо трябва да идват при нас като субсидия, а после ние да ги отчитаме като разходи?
Абсурдът е и че тези

две осигуровки са за сметка на друга

вече платена от фирмите и работещите - за риска безработица, смятат експерти. Отгоре на всичко това според тях с този трансфер вноската за ПКБ на практика е и по-ниска от законово определените 4%, върху която се правят изчисленията за приходите. А със скока на минималната работна заплата от 1 октомври ще се качат общите разходи на фонда за безработни, защото се вдига и размерът на обезщетенията.
Тогава не е ли по-добре работодателите и работниците да плащат по-голяма осигуровка за другите социални фондове, но да няма междинно кръстосване на вноските от един фонд в друг - такава идея е развила министър Шулева пред работодателите. Така парите от фирмите директно ще влизат в НОИ и здравната каса, без да минават през държавния бюджет и през сметките на фонд ПКБ, и ще покриват двата риска през времето, когато човек е без работа.
Първоначалната идея е вноските

да се увеличат с 0.1 до 0.3 на сто

При това положение вноската за ДОО би нараснала от 29 на 29.3%, а здравната - от 6 на 6.1%, пресметна в. БАНКЕРЪ. Не е ясно обаче как това повишение се връзва с обявеното от правителството намерение да не се увеличава общата осигурителна тежест. Докато намаляването на вноската за безработица, макар и с малко, за което настоява Българска стопанска камара (БСК) в предложенията си до социалния министър, би могла да бъде крачка към постигането на тази нелека цел.
Превръщането на фонд ПКБ в чисто осигурителен (по подобие на модела на НОИ и НЗОК), което обяви вицепремиер Лидия Шулева, според работодателите, трябва да доведе до тази корекция. Промяната в статута му не е непозната досега идея. За подобна промяна спомена бившият социален министър Иван Нейков още през април тази година, синдикатите и работодателите също отдавна пледират за нея. Въпросът е дали този път ще бъде доведена докрай.
Превръщането на фонд ПКБ само в осигурителен означава единствено в него да се събират вноски и да се изплащат обезщетения. Тогава от финансовите му ангажименти ще отпаднат програмите за квалификация и за създаване на нови работни места. Те ще трябва да се финансират от правителството чрез бюджета, защото така се осъществява държавната политика по заетостта, а при сегашното положение тя се провежда с парите на работодателите и работниците, смятат експертите на Българската стопанска камара (БСК). За колегите им от КНСБ в сегашния си вид фондът е само гара разпределителна.
Ако фондът бъде освободен от част от плащанията - например средствата, които се дават на фирмите, за да разкриват нови работни места, размерът на вноската за осигуряване при безработица трябва да намалее. Експертите на БСК смятат, че размерът й трябва да се определя всяка година с бюджета, в зависимост от равнището на безработицата. Вноската трябва да е само толкова голяма, колкото да покрие изплащането на обезщетенията при безработица. Но проблемът е и че при сегашния й размер парите от нея едва стигат за обезщетенията. В нея на практика сега няма дял за мерките за заетост. От осигуровките за безработица месечно във фонд ПКБ влизат 16-17 млн. лева. Само за обезщетения отиват около 15 млн. лева. Заедно с трансфера на вноски за НОИ и здравната каса сумата става над 20 млн. лева. Общо разходите на месец стигат около 24-25 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във