Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спирането на строежа на "Златен век" бе пробито в съда

Няма пречка строителството на сградата "Златен век" в София да продължи. Това произтича от решение на Върховният административен съд, който потвърди определението на Административен съд-София град от 25 юни. Така заповедта на ДНСК, с която за пореден път бе блокиран строежът е спряна.

Върховните съдии постановяват, че АССГ правилно е отменил временната забрана, която е поредна във войната между "Златен век" и надзора. 

Сагата със спорния строеж в столичния квартал "Лозенец", започнала още през 2017 г., се разви в последните месеци - след идването на служебния кабинет, че и преди това. През юни новият началник на ДНСК Влади Калинов съобщи, че спира окончателно строителството на "Златен век" заради изтекло разрешение за строеж. Според решението на строителния контрол всичко, което е строено след януари 2020 г., е незаконно.

Арх. Калинов поясни, че в случая строителят трябва да разруши един етаж от грубия строеж, защото той е построен, след като разрешителното е изтекло. По думите му, през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателсното в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза тогава Влади Калинов. Сега обаче тази разпоредба на ДНСК е пробита в съда.

В същото време работници и началници в стpoитeлнaтa ĸoмпaния „Apтeкc“ организираха пpoтecт пpeд Mиниcтepcтвoто нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвo зapaди cгpaдaтa „Злaтeн вeк“. От "Артекс" обявиха преди това, че сградата ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери. От компанията заплашиха също, че щe пoтъpcят пpaвaтa cи в съда пo Зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa и oбщинитe.

Месец по-рано ВАС разреши окончателно продължаването на строителството на „Златен век“, след като остави в сила решението на Административен съд – София град от ноември 2020 г., с което се отменя спирането от ДНСК на строителството на небостъргача. Тоест съдът действа последователно и в актуалния случай. Тепърва обаче ще се решава въпросът по същество, където спорът е, най-общо - за срока на строителното разрешително, което компанията има.

Жители на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача „Златен век“ от лятото на 2017 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във