Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Спиди" с най-висок ръст на приходите от началото на кризата

През миналата година "Спиди" АД постигна консолидирани приходи от 66.3 млн. лв. или с 21.6% над реализираните 54.5 млн. лв. през 2012 г., съобщиха от фирмата за куриерски услуги. Дружеството значително ускорява темповете на растеж на годишна база, когато отчетеният ръст беше само 14.1 на сто. Това сочат данните от предварителния неодитиран отчет на компанията.

От "Спиди" отдават успеха на развитието на основната куриерска дейност, налагането на новите палетни логистични услуги и разширяването на офисната мрежа до 155 офиса в края на 2013-а. Положително влияние оказва бумът в електронната търговия и сключването на партньорски договори с големи международни оператори на елентронни магазини. През четвъртото тримесечие на миналата година "Спиди" започна да предлага и услугата PalletOne - палетни услуги до 1200 кг на територията на Европа.

Нетната печалба на дружеството за миналата година е 8.9 млн. лв. или увеличение с 16.6% спрямо 7.6 млн. лв. през 2012 година. Слабо понижение се наблюдава в рентабилността на чистата печалба. Това се дължи на извършения в края на годината обир и на увеличението на лихвените разходи в резултат на интензивните инвестиции през годината, които водят и до нарастване на лихвените задължения с 4.3 млн. лева.

Общият размер на амбициозната инвестиционна програма на "Спиди" за 2013 г. се изчислява на 9.4 млн. лева. Основната част от тях (7.4 млн. лв.) са за подновяване и разширяване на автопарка, допълнително са инвестирани средства в ремонти и разширение на наетите логистични площи, закупуване на нови мотокари и придобиване на програмни продукти.

През декември "Спиди" АД подписа договор за финансиране на проект по ОП "Конкурентноспособност" - "Въвеждане на иновативен процес за организация и управление на логистични услуги и доставка на технологична инфраструктура" на стойност 4.08 млн. лева. Безвъзмездното финансиране възлиза на 2.04 млн. лв. или 50% от стойността на проекта.

Оборотът на борсата в първия борсов ден на февруари бе значителен, като основната част от него бе вследствие на прехвърляне на 50 116 акции или над 1% от капитала на "Спиди" АД при средна цена от 22.011 лв. за един брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във