Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спецсъдът потвърди рекордната гаранция от 1.5 млн. лв. за съдружник на Божков

Специализираният наказателен съд потвърди в сряда рекордната гаранция от 1.5 милиона лв. на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров, определена му от прокуратурата преди две седмици. Той вече е заплатил сумата, съобщи БТА.

Мотив за потвърждаването на гаранцията е, че съдът приема, че може да се направи обосновано предположение, че Тумпаров е участник в ръководена от Васил Божков организирана престъпна група за укриване на данъци и такси за лотарийни игри. Установените до момента щети за бюджета от дейността й са за над 550 млн. лв., твърди прокуратурата.

Тумпаров е вторият представител на ръководството на „сините“, получил обвинения по делото, след като към наказателна отговорност задочно беше привлечен и формалният им мажоритарен собственик Георги Попов.

На 20 февруари Специализираният съд поиска 1,5 милиона лева за жената до Васил Божков - Елена Динева. Магистратите решиха, че няма опасност Динева да се укрие, но има фирми, които могат да осигурят огромната гаранция. Самата тя обяви, че ще обжалва сумата. 

Според прокуратурата има данни, че Динева е участвала в организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков. От обвинението посочиха, че тя е била съдружник в дружествата, които са организирали хазартни игри и пряко се е ползвала от неправомерно генерираните средства.

Към момента на хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Както "Банкеръ" вече писа, бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и се намира в Дубай. Хазартният бос бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

Новосформираната държавна агенция по хазарта е издала 4 акта за общо 700 милиона лева срещу фирми на хазартния бос. Наказателните постановления са издадени срещу компаниите "Национална лотария", 7777, "Еврофутбол" и "Евробет" заради неплатени данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във