Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Специалистът по оцеляване се катурна

Повече от две години му трябваха на премиера Бойко Борисов, докато реши да отстрани почти пожизнения председател на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Правителствената пресслужба съобщи новината ден преди правителството официално да гласува за уж самоподадената от Лазаров оставка (на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, 31 август).
С промяната на поста премиерът Борисов цели по-добро хармонизиране и по-осезаеми усилия в осъществяването на практиките за защита на потребителите, се казва в съобщението. Не бяха посочени причините, макар че официалният текст едва ли има нещо общо с истинската причина за отстраняването на висшия държавен чиновник. Формулата, по която близо 13 години (от 1999-а досега) човек може да се задържи на такъв пост, не е тайна и в. БАНКЕРЪ е писал за това.
Името на Лазаров е забъркано в доста скандали. Като се почне от това, че преди години беше обявен за
пътешественик №1 в държавната администрация
(с най-много командировки) и се стигне до обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев, формулирани като енергиен картел се подвизава в ръководството на Комисията за защита на потребителите. Всъщност, както в .БАНКЕРЪ писа, картел няма, защото основните играчи са само двама - председателят на комисията Дамян Лазаров и нейният член Огнян Варадинов. Оказа се, че твърде младите, за да изградят бизнес империя дъщери на Лазаров (Елена - на 29 г. и Любов на 25 г.) са успели да създадат 56 фирми, действащи в областта на енергетиката. И за слепците стана ясно, че те едва ли биха се справили с тези огромни отговорности без подкрепата на грижовния си баща. Близкият му съратник Варадинов пък е свързан с други 11 дружества със същия предмет на дейност. Разследване на вестника стигна до извода, че в имотния патримониум на тези дружества са включени поредица парцели в селата Смин, Черноморци, Иречек, Захари Стоянов, Горичене, Езерец, Нейково и Ваклиново в района на Каварна и Шабла, предназначени за изграждане на вятърни генератори. Повечето от тях са изкупувани след съответното решение на общинския съвет и както можем да се досетим - за жълти стотинки. Депутатът от РЗС Емил Василев пък обясни, че само около Шабла трябва да се изградят 93 вятърни генератора на стойност около 360 млн. лева. Той каза още, че според него освен конфликт на интереси и търговия с влияние в случая са извършени и престъпления по Наказателния кодекс. Запознати пък с кухнята на Комисията за защита на потребителите разказаха пред в. БАНКЕРЪ, че всъщност именно Варадинов е бил човекът, чрез когото години наред са осъществявани проекти за усвояване на евросредства, предназначени за развитието на този нов вид защита за нашата страна. Очевидно, че
апетитът идва с яденето
защото с намаляване на възможността да се работи по този вид проекти (за толкова години би трябвало да сме се изучили) интересът на захлебилите от държавна служба се преориентира към друга нова и модерна сфера на икономиката - ветрогенераторните паркове. Инициативността на предприемачите е подплатена и със солидната им държавна позиция, от която се оказва влияние тук и там.
Между впрочем в. БАНКЕРЪ научи, че сигнал за внушаващия брой фирми на дъщерите на Дамян Лазаров и за интересите му е бил отправен в градската организация на ГЕРБ още преди парламентарните избори преди две години. Той е предизвикан от неистовите напъни на бившия вече началник на държавната комисия отново да се впише като активист в редиците на поредната политическа сила (незнайно коя под ред...). Странно защо в ГЕРБ, която по това време демонстрираше стремеж от изчистване от стари и дискредитирани муцуни, не са обърнали внимание на този сигнал...?!
Дали съратникът на Лазаров в комисията Варадинов ще остане на поста си още няма надеждна информация. Варадинов е в управата на сдружение Активни потребители, което дълги години използваше средства от еврофондовете, за да прокламира по електронните медии нова потребителска култура. Според някои среди то и изпълни няколко мокри поръчки, като чрез сигнали за фалшиви нарушения съсипа бизнеса на някои неудобни конкуренти. Макар и формално да се е освободил от дялови участия впоследствие (което е станало, след като е бил официално предупреден от Министерския съвет), при своето назначаване Варадинов се е намирал в нарушение на закона. От публичната информация за фирмените досиета става ясно, че Варадинов е обслужвал правно търговските дружества на Елена и Любов Лазарови. С думи прости - връзката помежду им е видима - именно Варадинов е изготвил и внесъл документите за регистрация на фирмите на дъщерите на бъдещия си шеф в КЗП Дамян Лазаров.
По време на скандала, който се разрази, след като РЗС изнесе голяма част от тези информации, се появи още един любопитен момент. Оказа се, че зелените фирми на Варадинов са регистрирани през ноември 2009-а. През юли същата година са регистрирани 18 от фирмите на дъщерите на Дамян Лазаров, като повечето от тях са вписани в Търговския регистър на 13 и 14 юли 2009-а с капитал от 5000 лева. С други думи, учредителите са инвестирали само за регистрации около 100 000 лв. в рамките на два дни. Само месец по-късно идват услужливи решения на местните общински съвети по Черноморието, чрез които стотици декари стават собственост на новорегистрираните дружества. Шейсет и седемте фирми, свързани с Лазаров и Варадинов, са закупили близо 2.5 млн. кв. м земеделска земя на териториите на общините Шабла и Каварна, започнали са процедури по промяна на предназначението й, включително и чрез промени в териториалните устройствени планове на тези общини, подали са молби за ОВОС пред РИОКОЗ Варна за изграждането на ветрогенератори за електрическа енергия. Далеч не е за подминаване и друга подробност: ветрогенератор с мощност от 2 мегавата, заедно с прилежащата му инфраструктура струва 4 млн. лева. Това става ясно от приложения в документи към сигнала на РЗС протокол от заседание на Общинския съвет на Шабла от 23 декември 2009-а. Според него само в тази община фирмите на тандема Лазаров-Варадинов са получили разрешение за изграждане на общо 93 ветрогенератора с прилежащите им трафопостове и инфраструктура с мощност от 2 мегавата всеки един от тях. Инвестицията им е на стойност над 370 млн. лева. Всичко това не е станало случайно: към кандидатите за изграждане на ветропаркове са предявени такива изисквания (местна регистрация, предварително закупени земи и т.н.), на които е могло да отговори единствено това сдружение.
Съвсем резонно изникна въпросът
откъде ще дойдат средства за тази впечатляваща инвестиция?
Според коментарите на хората на Янето тогава това била стъпка към реализацията на една от най-големите измами със средства от еврофондовете. Те заподозряха, че компанията на държавните служители ще се опита да заблуди Европейската комисия, че инвестициите в отделните ветрогенератори са направени от независими една от друга фирми, а не на свързани лица, при това контролирани от висши държавни чиновници.
И в този случай истината ще изплува с времето...

Facebook logo
Бъдете с нас и във