Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спецакция по бензиностанциите заради качеството на горивата

Акция на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), съвместно с  Агенция „Митници“, НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е осъществена в сряда (13 октомври) на територията София и областта. Действията са насочени към неутрализиране на разпространяването на  недоброкачествени петролни продукти в търговската мрежа, както и за нарушения на митническото и данъчно законодателство при продажбата на горива в бензиностанции, съобщиха в съвместно комюнике държавните институции.

Съвместните екипи са проверявали произхода и качеството на течните горива, изправността на касовите апарати и измервателните уреди, тяхната свързаност в реално време към органите по приходите, спазване на разрешителните режими, касаещи продажбата на продукти от нефтен произход, както и осъществяваната търговска дейност на инспектираните обекти.

В рамките на извършените проверки са били издадени конкретни предписания, свързани с дейността на обектите, съставени са актове за извършени административни нарушения -  липса на пломби по измервателните уреди и съответни реквизити по техническите средства, функциониращи в търговските обекти, уточняват от приходната агенция.

Предстои да бъде изготвен химически анализ на иззетите проби от разпространяваното гориво, относно съответствие с изискванията за качество на течните горива. За отклонение от предвидените норми, наложената глоба може да достигне до 50 хиляди лева.

ГДНП продължава работата по случая, планират се системни аналогични проверки.

Задава се ново поскъпване

Прогнозите на специалистите са, че бензинът и дизелът ще поскъпнат до 2.40-2.45 лв. за литър до десетина дни. Обяснението за това е повишението на цената на петрола тип Брент, който е определящ за цените на горивата в България, до около 84 долара за барел.

Доскоро от петролните компании са продавали горива, купени на по-ниски цени. Но тези количества вече се изчерпват. Освен това от 15 октомври в сила влизат зимните стандарти за горивата. Затова участниците на пазара в страната са имали количества, достатъчни за десетина дни. Друго уточнение е, че продаваните през зимата бензин и дизел по принцип са малко по-скъпи.

Цените на горивата стабилно вървят нагоре през последните дни. Средната цена на бензина стигна 2.34 лв. за литър, а на дизела - 2.35 лв. Преди година цените на автомобилните горива бяха до 1.79 лв. за литър. Оказва се, че за година цените са нараснали с 0.55 лева за литър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във