Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спазването на здравни и хигиени правила осигурява безопасен туризъм

Няма как без пътуване да има туризъм и ако не се изпълняват антиепидемичните изисквания, това може да забави възстановяването на сектора въпреки големите ни  усилия, отбеляза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с бизнеса. Диалогът помага за по-ефективното прилагане на мерките, приети от правителството в местата за настаняване, за осигуряване на спокойна почивка както за туристите у нас, така и за персонала. Сега освен завишените здравни и хигиенни правила е необходима и висока лична отговорност от всеки за стриктно спазване на нормите в новите условия, акцентира тя. Много е важно да се опитаме с общи действия и отговорност да имаме сезон, което означава да ограничим разпространението на вируса и да има приток на туристи. Бе отчетено, че към Южното Черноморие е по-сериозният интерес, Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) регистрира значимо увеличение на пътуванията от края на юни и началото на юли.

За да насърчим пътуванията, правителството приех важна мярка - субсидирането на чартърните полети с туристи към България, което ще важи до 2022 г. и се приема изключително добре от голяма част от международните ни партньори, похвали се Ангелкова. Очаквам мярката да бъде формализирана от Европейската комисия в рамките на другата седмица, прогнозира министърът на туризма. Тя акцентира и върху възможността да се издават ваучери за почивка за хора от първа линия в борбата с COVID-19. Редът за отпускане на тази помощ от 210 лв. ще се гласува на заседание на Министерския съвет. Условие от страна на туристическата администрация е мястото за настаняване да е регистрирано в Единната система за туристическа информация.

Министър Ангелкова коментира и икономическите мерки, които правителството осъществи в подкрепа на туристическия бизнес. Успяхме да убедим Европейската комисия да отчете сезонния характер на сектора, за да се отпуснат за него отделно средства. По отношение на наети в отрасъла служители, регистрирани в бюрата по труда, правителството осигури 50 млн. лева.

Министър Ангелкова припомни проучването, според което Южното Черноморие е слабо засегнато от пандемията в резултат на успешно прилаганите превантивни мерки. Това е чудесно за популяризиране на региона в настоящата ситуация, но не трябва да се отслабват предприетите мерки. По принцип Българското Черноморие е сред регионите с по-ниско разпространение на коронавируса, сочат данните.

Отново се поставя и въпросът за изграждане на пречиствателни станции. Правителството реализира редица проекти за строеж и реконструкция на очистващи съоръжения, но все още има новини за замърсявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във