Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спазването на мерките за безопасност за собствената сигурност и за предпазване на другите намалява

Департамент "Психология" в Институт за изследване на населението и човека - Българската академия на науките (ИИНЧ-БАН) е реализирал втората вълна от изследването, посветено на реакциите на стрес и начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България, съобщиха от академията.

То е проведено между 25 април и 2 май сред случайна извадка от 868 изследвани лица. Допълнителен акцент на интерес при втората вълна са социалните промени и влиянието на социалната изолация.

Резултатите показват слабо намаляване на възприетия риск от зараза, както и намаляване на нивата на тревожност, в сравнение с резултатите от предишното изследване, проведено през март. Това може да се обясни с адаптацията към ситуацията, с прогресивното информационно развитие на обяснението на мерките и с по-изразеното прилагане на всички стратегии за справяне с преживявания стрес, отбелязват специалистите.

Спазването на мерките за безопасност в името на собствената сигурност, както и спазването им за предпазване на другите хора, също намалява с времето. Критичните гласове спрямо мерките на държавата са повлияли върху установения лек спад на подкрепата им.

Най-негативните състояния се откриват отново при активни жени, работещи на пълно работно време от вкъщи, хора в платен отпуск заради извънредната ситуация и по-възрастните хора в градовете.

От гледна точка на социалната ситуация, на болшинството от хората липсва директното общуване. В същото време не се отчита разширяване на социалните запознанства чрез новите технологии. Последиците от икономическата ситуация продължават да бъдат по-притеснителни за повечето от хората.

Изследването продължава с подкрепата и на Международната социологическа асоциация в Швеция, Германия, Португалия, Италия и Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във