Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Спасяват ВМЗ със секретен план

Държавата ще спасява Вазовските машиностроителни заводи в Сопот и няма да ги приватизира. За това работи новият министър на икономиката и енергетиката Добромир Стойнев от началото на мандата си. На 19 юни усилията му бяха подкрепени и от правителството, което прие секретен план за стабилизиране и развитие на военния завод. Подробности за предлаганите мерки за преструктуриране и оздравяване на предприятието обаче не бяха дадени.


Хората от завода и от региона се хващат като удавници за какви ли не идеи за спасение на ВМЗ - Сопот. Отново на преден план в завода са забавените с три месеца възнаграждения на оръжейниците (около 2000 души) и висящата заплаха те отново да от излязат на улицата. Сега всички говорят, че парите за заплати може да дойдат от фирмен кредит от друга държавна компания. Не трябва да се забравя обаче и нуждата от оборотни средства, а без тях ВМЗ няма да може да изпълнява поръчките си.


Възможности за спасяването на ВМЗ ще се търсят в насочването на големи поръчки от Министерството на отбраната към заводите в Сопот и в утилизацията на излезлите от употреба боеприпаси на българската армия, която бавно се топи и няма да има нужда от тях.


Другата нова (всъщност стара) идея, която се подхвърля, е вливането на ВМЗ в другата държавна фирма от отбранителната индустрия - търговеца с оръжие Кинтекс - това предлагат синдикатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във