Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Спаси София" поиска оставката на Йорданка Фандъкова

Оставката на директорът на общинското дружество "Софияплан" рикошира и доведе до искане за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Ръководителят на "Софияплан" обяви в сряда, че след 3 месеца ще освободи поста. 

"Причината за напускането ми е, че работата ни в Софияплан остава почти винаги на хартия. Тоест не води до реални действия за подобряване на средата, а понякога дори се предприемат такива в противоположната посока на това, което предлагаме", обясни Любо Георгиев.

Той казва, че поводът за неговото напускане е решение на Столичния общински съвет отпреди близо седмица. Според решението на СОС дружеството "Софияплан" ще е натоварено с нови отговорности - освен с изготвянето на стратегическите планове за града като "Визия за София" до 2050 г., да се заеме и с координиране на изпълнението им. Общинските съветници решиха за целта да се открие щат за нов заместник-директор, който да ръководи координационното звено от служители на "Софияплан". 

Според директорът арх. Любо Георгиев обаче това е равносилно на отказ от управление от страна на кмета. "Не намирам логично обяснение на това тя да прехвърля ключова своя отговорност - координацията на дейността на зам.-кметовете - към мен", обясни Георгиев.

Организацията "Спаси София" и нейният лидер - общинският съветник Борис Бонев, моментално реагираха с искане за оставката на кмета Фандъкова. 

"Директорът на единственото работещо общинско предприятие Софияплан днес подаде оставка след като мутрите от ГЕРБ, Фандъкова и гл. арх. Здравков със сила и въпреки всички аргументи овладяха дружеството. Те му вмениха нови функции и отговорности, извън неговия капацитет и бюджет, натрапиха му и "зам.-директор", който да контролира непокорните експерти, които през годините не спестяваха истината за управленските провали на ГЕРБ. В резултат, освен директора и голяма част от служителите също обявиха, че напускат, с което Софияплан на практика бива унищожено", написаха от "Спаси София" в своя позиция.

В мотивите към искането за оставката на Фандъкова от организацията казват, че столичният кмет "само прехвърля отговорността за бездействието си по редица важни теми", а политическата й сила - ГЕРБ "са примитивни деспоти, които искат да контролират всичко в името на фалшив ПР пред софиянци. Те не толерират експертна критика или професионална автономия и на всяка цена искат да я унищожат"

Според "Спаси София"  Общинското предприятие се превзема в критичен момент - преди да започне работа по новият Общ устройствен план на София. Вероятно, за да може ГЕРБ да позволи още повече презастрояване, хаос, корупция и терени за "наши" хора.

"Невежите от ГЕРБ, начело с Фандъкова, Здравков, Малина Едрева, Георги Георгиев и Елен Герджиков унищожиха само за ден най-професионалният, млад и амбициозен екип, с който София разполага. Фандъкова търси друг виновник и оправдание за собствените си провали. Независимо, че в предизборната кампания се кичеше с Визия за София, тя не направи и едно нещо, за да направи София по-нормален за живот град", казват още от организацията, начело на която е Борис Бонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във