Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СПАСЕНИЕТО НА ОЩЕ ЕДИН КОРПОРАТИВЕН ГИГАНТ

Нисък и с очила, 78-годишният финансов магнат Уорън Бъфет няма вид на типичен супергерой. Въпреки това само за около седмица той влезе в ролята на такъв и със замах се впусна да спасява две от най-големите компании в света. Първо, като купи привилегировани акции за 5 млрд. долара на щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs), която едва не загина след фалита на Лиймън брадърс (Lehman Brothers). После, на 1 октомври, дойде ред на Дженеръл илектрик (General Electric) да въздъхне с облекчение, след като мъдрецът от Омаха инвестира в американския индустриален гигант 3 млрд. долара и заглуши тревогите на пазара за здравето му.
Едва ли е учудващо, че Бъфет, който е известен като предпазлив и хитроумен инвеститор, е оценил чудесно и собствената си стойност. Както и при сделката с Голдмън Сакс, условията на инвестицията, направена от компанията му Бъркшър Хатауей (Berkshire Hathaway), са фантастични. Докато американският финансов министър Ханк Полсън успява да управлява икономиката така, че да избегне финансовия Армагедон, Бъфет със сигурност ще увеличава както репутацията, така и състоянието си. И ако не беше филантроп, който дава голяма част от милиардите си за благотворителност, постигнатите договорености с двете фирми щяха да предизвикат обвинения, че се е възползвал от крайно тежкото им положение. Преференциалните акции в Дженеръл илектрик ще му носят 10% дивидент и той ще има правото да закупи книжа за още 3 млрд. долара на цена от 22.25 щ. долара за брой, което е под стойността им в момента на инвестицията.
Дженеръл илектрик ще предложи за публична продажба нови акции за 12 млрд. долара, тъй като хората може би ще бъдат въодушевени да последват мъдрия финансист, при все че обикновените акции са доста по-рискови. Заслугата на Бъфет е, че възвърна доверието в гиганта и в шефа му Джефри Имелт. Главният изпълнителен директор на концерна не може да бъде обвиняван за стратегията да се премине от нископечеливши към високопечеливши дейности, но независимо от това той не успя да впечатли инвеститорите по време на седемгодишното си управление. Стойността на Дженеръл илектрик днес е едва наполовина от тази преди година, само че с пазарната си капитализация от 244 млрд. долара тя едва ли ще излезе от бизнеса. И точно поради тази причина Бъфет инвестира с още по-голяма увереност, отколкото в случая с Голдмън Сакс.
Повечето от последните проблеми на Дженеръл илектрик произтичат от финансовото й поделение - Дженеръл илектрик капитал (General Electric Capital), което тя закъсня да постегне. Освен експозиции в нискокачествени ипотеки и проблеми с голямото портфолио от кредитни карти там нарастват тревогите и заради притежаваните търговски обекти, които досега бяха доста солидни активи, но при големия икономически спад вече са уязвими. Освен това инвеститорите се притесняват какво би станало с бизнес модела на Дженеръл илектрик, който е хибрид между индустрия и финанси, ако загуби така ценния си кредитен рейтинг ААА? За щастие, една от водещите международни рейтингови агенции - Standard Poor's, заяви, че инвестицията на Бъфет и решението да бъдат емитирани нови акции засилват това тройно А.
Кредитната криза без съмнение намалява вероятността Дженеръл илектрик да отцепи от себе си Дженеръл илектрик капитал. В тези трудни времена поделението може да разчита на паричен поток от индустриалните поделения на корпорацията за осигуряване на ликвидност даже когато кредитните пазари пресъхнат. През лятото Джефри Имелт придоби лоялен поддръжник като доведе в компанията един богат акционер - фонда Мубадала (Mubadala) на суверена на Абу Даби. А сега укрепи управленската си позиция още повече, довеждайки своя приятел Уорън Бъфет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във