Банкеръ Weekly

завесата пада

Спас Русев взе златната кокошка

Спас Русев (в средата)
S 250 091a95d3 6ba3 4dcf 8750 69f752aee10e

Мъдростта, че човек се учи от грешките си, в никакъв случай не важи за Българската телекомуникационна компания (БТК). Точно преди 12 години държавата се раздели с нея за смешната за подобен телеком сума от 230 млн. евро, броени от никому неизвестното дружество "Вива Венчърс". Като бонус купувачът получи GSM лиценз и двугодишен дивидент, равняващ се, общо взето, на платената от него сума. И всичко това се случи благодарение на активното лобиране на бизнесмена Спас Русев. Сега "сивият кардинал" се завърна официално в телекома, предварително окъпан в любов на синя, левскарска, България.

"На 30 август приключи успешно продажбата на 100% от акциите на InterV Investment S.a.r.l. (InterV), базирана в Люксембург холдингова фирма на БТК ЕАД. Компанията бе придобита от "Вива Телеком" - консорциум, оглавяван от Спас Русев, който притежава най-много дялове. В него има и миноритарни акционери, сред които е ВТБ", съобщиха официално на 31 август от руската държавна банка (бел.а. - Внешторгбанк - ВТБ). Ден по-късно и от самата "Виваком" потвърдиха новината за смяната на собствеността, като добавиха, че Спас Русев е изразил намерението на новите акционери да работят активно с мениджърския екип за развитие на телекома и запазване на лидерската му позиция на пазара. "Те ще продължат - изтъкна нейното ръководство - политиката за инвестиране във висококачествени продукти и услуги, обслужване на клиентите и модернизиране на процесите в компанията, както и поддържане на открити взаимоотношения с регулаторните органи и държавните институции." 

От кратките съобщения до медиите няма как да се схване цялата сложна история зад поредната препродажба на бившия държавен телеком. А и никой от новите собственици не гори от желание да се шуми около нея. До неотдавна за мажоритарен собственик на мобилния оператор с 43%, след цяла редица от люксембургски дружества, се приемаше Дмитрий Косарев - чрез Empreno Ventures и дъщерната му фирма LIC Communications S.a. r.l. - с предишно име SHCO 79 S.à r.l. (реално погледнато, това е делът на банкера Цветан Василев). За 33% претендираше лондонското поделение на ВТБ Банк - VTB Capital. Негови представители у нас са братята Милен и Георги Велчеви, които са и в управлението на самата "Виваком". Останалите акционери са кредиторите на предишните собственици на БТК, представлявани доскоро от Майкъл Тененбаум. Иначе пряк притежател на оператора е българската фирма "Вива телеком България". Неин собственик пък е споменатото вече InterV Investment, което се оказа ключово за последната промяна на собствеността. Защото точно на него през 2013-а бе отпуснат (от КТБ и VTB Capital) мостов заем от 150 млн. евро, обезпечен със 100% от акциите на "Вива телеком България". Падежът на този дълг бе през май 2015-а, но парите така и не бяха върнати (най-вече поради фалита на КТБ). Ето защо през ноември миналата година VTB Capital инициира търг за собствеността на телекомуникационната компания и за победител в него, с оферта от 330 млн. евро, бе обявен Спас Русев.

От публикуваното през седмицата официално съобщение на руската ВТБ Банк най-накрая стават ясни и някои подробности около споменатия търг. Оказва се, че руската държавна финансова институция е отпуснала на консорциума на Спас Русев - "Вива Телеком Люксембург", кредит за 240 млн. евро, с които частично е финансирана сделката. По-интересното е, че срещу тази голяма сума принадлежащата на банката дъщерна фирма (очевидно VTB Capital) е придобила 20% минус една акция. Така останалите акционери в победоносното обединение, държащи 80% плюс една от акциите, е трябвало да осигурят оставащите 90 млн. евро. По непотвърдена информация разпределението е следното - самият Спас Русев е с дял от 46%, 19 на сто са за "Делта кепитъл инвестмънтс" (контролирано от братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев), а останалите 15% (плюс един глас) вземат бившите кредитори на БТК. По този начин мажоритарният до неотдавна собственик Дмитрий Косарев пие една студена вода и губи правото си на глас за бъдещето на телекома. Остава му да води редица дела в международни съдилища и контролни органи срещу проведения търг с аргумента за представяни фалшиви документи за собственост и прикриване на важни факти. Съдебните спорове обаче могат да се проточат с години. 

От съобщението на ВТБ се разбра също така, че най-съществената и директна пречка за смяната на собствеността на "Виваком" е преодоляна - получено е съгласието на базираната в Англия U.S. Bank Trustees Limited, която е агент по отпуснатия през 2013-а облигационен заем на "Виваком" в размер на 400 млн. евро. На 25 май мениджмънтът на българския телеком, в лицето на братята Милен и Георги Велчеви, поиска от кредитната институция да се откаже от клаузата в проспекта, предвиждаща при промяна на контрола над телекомуникационното дружество то незабавно да изкупи обратно емисията, заедно с натрупаните лихви и други плащания. В замяна бяха предложени 2.5 евро надбавка за облигация с номинал от 1000 евро. Обещани бяха и по-строги условия за възможността компанията да поема бъдещ дълг - позволеното в проспекта съотношение на дълговете към печалбата да се намали от 4:1 на 2.75 към едно. На тези условия "да" са казали повече от 87% от облигационерите.

Сега остава да видим как и дали въобще ще реагират българските власти. Да не забравяме, че все пак става въпрос за компания със стратегическо значение за националната сигурност, което се засили допълнително след обратното придобиване на НУРТС. И никак не е без значение, че тези ключови активи отиват в ръцете на руската държава. Но поне засега нашите управници се правят на ни чули - ни видели, а новата Комисия за защита на конкуренцията няма полезен ход за действие, тъй като предишният й състав, оглавяван от Петко Николов, скоростно даде зелена светлина на руснаците.

Има и още нещо - акциите, разиграни на търга в Лондон като обезпечение по непогасения мостови заем, са запорирани по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и с тях никой не би следвало да се разпорежда. Запорът бе наложен от Районния съд в София въз основа на обезпечителна заповед на Софийския градски съд по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment. Искът е общо за 963 млн. лв. и с него на практика държавата слага ръка върху движимото и недвижимото имущество на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Така че без изричното одобрение на държавните власти проиграният в Лондон търг е абсолютно нищожен. Такова засега не сме чули да е дадено, при все че смяната на собствеността на "Виваком" се афишира официално. И по-всичко личи, че схемата от преди 12 години ще я видим отново в действие. 

Какво следва оттук нататък? Хората, които добре познават бизнес начинанията на Спас Русев, очакват, че той няма да се задържи много дълго начело на телекома. Тоест, нищо чудно скоро да видим нова препродажба  и поредната спечелена многомилионна комисиона. Точно както се случи и през 2004-а. По-мътна е съдбата на ПФК "Левски", което едва дочака лондонския си благодетел, защото при първата сделка с "Вива Венчърс" ангажименти към футболни клубове нямаше.

 

 

 


Empreno: Прехвърлянето на акциите на "Виваком" е незаконно 

 

"Empreno Ventures Ltd., бивш законен собственик на 76.6% от дяловете на холдинга, притежаващ Българска телекомуникационна компания ЕАД , известна като "Виваком", потвърждава приключването на продажбата на заложените 100% от дяловете на базирания в Люксембург холдинг  Interv Investment S.A.R.L. от страна на VTB Capital Plc.

Финализирането на продажбата е следващата стъпка от изпълнението на измамните схеми, дирижирани от VTB Capital Plc и група негови топмениджъри за враждебно поглъщане на "Виваком", чрез продажба на акции на InterV значително под реалната им стойност при нагласен търг за предварително определен купувач. Сделката е нищожна. Купувачът Viva Telecom (Luxembourg) SA не е легитимен и добросъвестен купувач на "Виваком". Собствеността върху така закупените акции очевидно е незаконна. Напомняме, че сделката е оспорвана от Empreno пред Върховния съд в Лондон, Англия. Искът е предявен срещу Viva Telecom (Luxembourg) SA, VTB Capital АД, г-н Милен Велчев, г-н Спас Русев, Delta Capital и други. Искът по тези текущи производства включва връщането на собствеността на акциите и обезщетения за вреди.

Отпускането на нов заем за 240 млн. евро (бел.ред. - от страна на руската ВТБ) доказва, че всички предишни заявления на банката, че тяхната цел по отношение на сделката с "Виваком" е само да си възстановят предишния мостов заем от 150 млн. евро, предоставен през 2013 г., са били фалшиви, целящи да прикрият истинските намерения на банката да превземат компанията. Така нареченият "открит, конкурентен търг" бе проведен с много и различни съществени нарушения и по непрозрачен начин, пренебрегвайки офертата за рефинансиране от страна на Empreno. VTB Capital е изпълнявал различни конфликтни една с друга функции (кредитор, залагащ, продавач, купувач, агент за склоняване на облигационерите към съгласие и финансист на купувача) едновременно. Българският мениджмънт на VTB (Милен Велчев), който е отговарял за сделката и представлявал VTB в структурния борд на "Виваком", стана акционер на Viva Telecom (Luxembourg) SA. Единствено поради действията и разследванията на Empreno стана ясно, че VTB придобиват дяловия капитал и финансират придобиването от страна на консорциума. Уверени сме, че съдебният процес ще разкрие всички етапи на незаконната конспирация. Empreno възнамерява да продължи процеса в английския съд и съответните други юрисдикции, както и пред международния арбитражен съд ICC".


 

Дългият път от Перник до Лондон

Роденият в Перник Спас Русев е една от най-интересните фигури на българския преход. Според неофициални източници той завършва ВИФ (сега Националната спортна академия), след което започва работа като възпитател в интернат в радомирското с. Гълъбник. После се издига до шофьор на ЦК на Комсомола и Централния бригадирски щаб. С идването на демокрацията започва работа като заместник-директор на  Агенцията за чуждестранна помощ, оглавявана тогава от Петко Симеонов. Историята е изключително мътна, стига се до скандали заради подозрения за злоупотреби с разпределението на помощите от чужбина. Русев напуска агенцията и заминава за Лондон. Там се свързва с Иван Станчов, по това време посланик на България в Англия, който  се заема с въвеждането му в бизнес средите. Твърди се, че тогава перничанинът завършва висше образование, свързано с телекомуникациите. В британската столица се запознава и с Иван Тодоров - Доктора, който вече е част от контрабандните канали у нас. 

През 1999-а, по време на първата процедура за продажбата на БТК, Спас Русев е представил неофициално алтернативна оферта за българския телеком от името на лондонско дружество на иракския си съдружник Искандер Малеки и голяма щатска телекомуникационна компания. С идването на НДСВ и Симеон Сакскобургготски в България през 2001-ва Русев здраво запретва ръкави. Медиите го определят като един от сивите кардинали, създали икономическия и политически кръг около "царя" - Николай Василев, Милен Велчев, Любка Качакова, Пламен Петров, Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски.  През 2003-а избухва "яхтеният скандал", когато в  багажника на взривения на бул. "Цариградско шосе" автомобил на Иван Тодоров-Доктора са открити снимки. На една от тях на яхта в компанията на контрабандиста са тогавашният финансов министър Милен Велчев, министърът на транспорта Пламен Петров, депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски, партньорът на създадената от Русев фирма "Телелинк" Любомир Минчев и Петър Петров-Амигоса, съден за пране на пари. Впоследствие стана ясно, че яхтата е наета от Спас Русев в Монако, за да бъде наблюдавано състезание от "Формула 1". Скандалът обаче изобщо не попречи да се реализира сделката за БТК с купувач "Вива Венчърс".

Справка в информационната система "Дакси" показва, че Русев участва като собственик в три фирми - "Медиа 555", "Интекс асоушиейтс лимитид" и "Електроват Инженеринг Сървисис". Заедно със сина си Евгени е собственик и на "ИВиЕс", която е с предмет на дейност "осъществяване на проект за производство, продажба, маркетинг и реклама на електрически автобуси, захранвани от ултракондензатори". 

С името на Спас Русев се свързват множество големи приватизационни сделки и придобивания от по-новата българска история. Той съветва водещи компании при стъпването им на български пазар, като американската Motorola, швейцарската Electrowatt и гръцката Intralot. През 2012-а Русев купува хотел "Радисън Блу" в центъра на София, а през 2013-а и столичния "Хилтън" за 24 млн. евро. Смята се, че той стои и зад придобиването на Канал 3 през същата година. Най-емблематичното  публично изказване на Спас Русев е: "Мога да се обадя, на който и да е политик в България".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във