Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спас Русев официално продаде "Виваком"

Водещата телеком и медийна компания в Югоизточна Европа United Group официално сключи предварително споразумение за придобиването на най-голямата телекомуникационна компания в България - "Виваком".  

В официалното съобщение на компанията собственик на United Group - BC Partners, сумата по сделката остава неназована, но се посочва, че е една от най-големите за региона. 

Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2020 г. при условие, че получи всички необходими регулаторни одобрения. Придобиването ще се финансира от United Group чрез комбинация от поемане на нов дълг и пари в брой.

По информация на "Файненшъл таймс" очакванията са сумата да достигне 1.2 млрд. евро. Тази оценка на изданието е базирана на последните телекомуникационни сделки в региона. Офертата на United Group е в този диапазон, казва източник, запознат със ситуацията. Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital може да реализират голяма печалба, след като придобиха "Виваком" за 330 млн. евро преди четири години. 

"Vivacom е добре управлявана компания със силен мениджмънт и се вълнувам от възможностите, които имаме да изградим още по-силен бизнес. България е атрактивен пазар и това придобиване ще ни позволи да диверсифицираме Групата допълнително. United Group има страхотни резултати в придобиването и успешното интегриране на бизнеса", заявява главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг. 

"Тази транзакция е голям успех и чудесна възможност за Vivacom, нейните клиенти и по-общо за България. Благодарение на големите усилия Vivacom се превърна в една от най-успешните европейски телекомуникационни компании. Сега той приветства като нови акционери един от най-успешните световни инвеститори със значително присъствие в Европа и Северна Америка, BC Partners. Vivacom ще играе голяма роля в бъдещото развитие на United Group, тяхната водеща регионална телекомуникационна и медийна платформа", казва собственикът на "Виваком" Спас Русев, цитиран в официалното съобщение. 

От страна на "Виваком" консултантската фирма Lazard е действала като финансов съветник по сделката, а CMS - като юридически. Citigroup и LionTree са взели участие като финансови съветници на United Group.

"Виваком" бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев. Претенции към собствеността има руснакът Дмитрий Косарев чрез дружеството си Empreno Ventures. Според Косарев преди четири години телекомът е продаден на консорициума, оглавен от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви на занижена цена. Русев отхвърля претенциите и посочва, че покупката, финансирана с кредит от VTB Capital, е законна и прозрачна. Той изтъква, че Върховният съд в Лондон е отхвърлил исканията на Empreno Ventures. VTB от своя страна подчертава, че обвиненията на Косарев са абсолютно безпочвени и че търгът се е провел абсолютно легитимно и прозрачно. 

Финансовите резултати на компанията показват, че през 2018 г. "Виваком" е успяла да генерира приходи от 948 милиона лева, което е с 6.6% повече спрямо 2017 година. Коригираната EBITDA нараства с 12.8% до 359.8 милиона лева, а инвестициите за годината са се увеличили с 3.6% до 187.5 милиона лева.

Българска телекомуникационна компания, оперираща под марката VIVACOM, е най-голямата интегрирана телекомуникационна компания в България. Предлага мобилни услуги, високоскоростен мобилен и фиксиран широколентов интернет, интерактивна и сателитна телевизия за 1.8 милиона клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във