Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Спадът" в туризма пак върви към ръст

Хотелиерите са недоволни, тъй като заради презастрояването заетостта на леглата е около 50 процента.

Какви ли не експерти по туризма ни убеждаваха през последните месеци, че има сериозен спад на приходите в бранша и отлив на чуждестранните туристи - най-вече от Русия. Заговори се дори за криза и започнаха да се появяват предложения за поредни законодателни облекчения на хотелиерите и ресторантьорите, които единствени в държавата ползват намалена ставка за ДДС (9%). Последно през седмицата шефът на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов съобщи, че приходите в сектора ще са с 9 на сто под тези от 2014-а. Причината, според него, била в по-ниските цени, предложени през това лято, а и самите туристи станали по-пестеливи, като пазарували от супермаркетите. По-рано и от Бургаската туристическа камара прогнозираха подобен спад.

Нека погледнем обаче какво показва статистиката. Само през юли приходите от нощувки са се увеличили с 6.5% на годишна база и са стигнали 247.2 млн. лева. Регистриран е ръст на постъпленията както от български, така и от чуждестранни граждани - съответно с 11.8 и 5.2 процента.

С 9.2 на сто повече са били и почиващите, като техният брой е надхвърлил един милион души. От тях 41.8% са българи, две трети от които са отсядали в места за настаняване с една, две или три звезди и са реализирали средно по 3.3 нощувки. Чужденците са били 582.5 хил., като са предпочели предимно хотели с четири и пет звезди и са оставали средно по 5.9 дни.

Ето и обобщените данни на Националния статистически институт за първото полугодие, което бе обявено от туристическия бранш, едва ли не за провалено. От януари до края на юни България е посетена от общо 2 690 689 чуждестранни граждани (без транзитно преминалите). Техният брой е с 2% повече спрямо същия период на 2014-а. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за януари-май пък възлизат на 634.62 млн. евро, което е с 3.5 % повече в сравнение със същия период на миналата година. Като се прибави и отчетеният ръст за юли, картинката ще се окаже съвсем различна. Излиза, че или статистиката ни заблуждава, или стряскащите прогнози  са имали за цел просто да издействат нови привилегии за бранша. Което не се случва за първи път. Предишни години, когато регистрирахме двуцифрен ръст както при посетителите, така и при приходите, заинтересованите лица пак проплакваха, че нещата не вървят. Може би затова и сегашните повишения от 4-5% в техните очи са като отрицателни числа.

Пък и ако в тази работа нямаше хляб, едва ли броят на местата за настаняване с над десет легла щеше да расте постоянно. Само през юли са били въведени в експлоатация над 70 такива обекта. Точно затова не бива да ни учудва, че общата заетост на леглата е 54.9 процента. Най-висока е тя в хотелите с четери и пет звезди - 68.9%, следвани от тези с три звезди - 53.9%, и с една и две звезди - 37.3 на сто. При тази ситуация е нормално да има и недоволни.

Междувременно стана ясно, че концесиите на морски плажове през 2014-а са донесли на държавата приходи за почти 11.6 млн. лева. Парите са дошли по 58 концесионни договора, като включват лихвите и неустойките по тях. Година по-рано постъпленията са били с 250 хил. лв. повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във