Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спадът на жп транспорта в България заради ковид е с 26 на сто

Железопътният транспорт в Европейския съюз понесе също удар от пандемията от коронавирус през миналата година. За да попречат на разпространението на Ковид-19, страните на Стария континент предприеха различни мерки, които ограничиха пътуванията и оказаха влияние върху целия транспортен сектор, включително и върху железопътния сектор. В резултат на Ковид-19 е намаляло с 48% ползването на пътнически влакове в Европа, съобщава Франс прес, като се позовава на данни на асоциацията на регулаторите в железопътния сектор (IRG-Rail). Затварянето на много предприятия и офиси, както и забраната за движение в и между отделните страни са оказали своето влияние. Анализът показва още, че едва 8% от влаковете са били спрени от движение през миналата година, но мерките за социална дистанция и правилата за безопасност са намалили броя на пътуващите. Очаква се колебливо възстановяване на железопътния транспорт в Европейския съюз през тази година след отлива на пътници през 2020-а. Заради понижението на пътуванията с влакове през миналата година приходите на БДЖ са намалели с около 30 млн. лева. 
Този сектор на икономиката е бил засегнат сериозно от противоепидемичните мерки на Стария континент. В резултат на това използването на жп траспорт е намаляло с 65% във Великобритания и Ирландия, с 69% в Испания, с 55% в Белгия, с 42% в Германия, с 41% във Франция и с 26 на сто в България.
Товарните жп превози обаче са намалели само с 5% в Европа през миналата година. Те поеха голяма част от преноса на стоки и суровини и поддържаха икономическата активност. 

Освен коронавирусът и Brexit също оказа силно отрицателно влияние върху сектора. След като Великобритания напусна Европейския съюз, много британски и европейски  работници и служители напуснаха работните си места, защото вече се нуждаят от визи и разрешителни и вече не пътуват. Туризмът бавно се възстановява. Фабриките ту затварят, ту отварят заради проблеми с мерките за безопасност или липсата на достатъчно суровини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във