Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спадът на БВП заради Covid-кризата ще e под 7% на годишна база, твърди Лъчезар Борисов

Спадът на брутния вътрешен продукт на България заради коронакризата ще бъде по-малък от 7% на годишна база. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов и прогнозира, че страната ни няма да бъде сред най-засегнатите от кризата в Европа.

"Имаме данни за първото тримесечие, които са много добри, но във второто тримесечие, реално, България беше сериозно засегната. Надявам се това да бъде преодоляно в следващите. И към края на годината, разбира се, растежът ще бъде отрицателен! Надявам се да е в по-добри нива от това, което са международните прогнози и това, което ние прогнозираме, е, че през следващата година ще възстановим всичко загубено", обясни икономическият министър.

Работодатели и синдикати обсъдиха с министъра на икономиката как ще се разпределят парите от Европейския съюз по антикризисните мерки за микро-, малките и средните предприятия. "Министерството ще разпредели над 550 млн. лева като част от парите са налични, а други се очакват от европейските инициативи за подкрепа в борбата с коронавируса, съобщи Лъчезар Борисов.

"Растежът ще бъде отрицателен, но се надявам да е на по-добри нива от международните прогнози. Това, което ние прогнозираме, е, че през следващата година ще възстановим всичко загубено", каза още министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг след среща с работодателски организации и синдикати.

Получени са първи сигнали по отношение на бизнес климата, които показват възстановяване. "В България понякога или в повечето случаи кризите влизат по-бавно. Именно заради това предприемаме спешно тези мерки. Затова спешно след решението на Министерски съвет вчера, проведохме тази среща с работодатели и синдикати. Това, което очакваме е, че спадът няма да е 20%“, допълни той.

Министърът коментира и четирите нови процедури, които Министерството на икономиката обяви, като обясни, че те ще бъдат финансирани по две линии: от вече налични средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и с пари от инициативата reactEU.

„Първите две за оборотни средства за малки предприятия е допълване на бизнеса, който е пропуснат до момента с наличните процедури. Втората, която е адаптиране на дейността на малки и средни предприятия: за тях ще се използват налични средства, които в момента съществуват по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Те ще бъдат финансирани с тези 200 млн. лв., които бяха освободени от предвидената процедура за финансови инструменти към ББР. Останалите две мерки, свързани с дигитализацията и възстановяване и потенциал за растеж, както и мярката, свързана с цифрови и зелени иновации ще бъдат финансирани със средства по инициативата на ЕС reactEu. Те са в размер на 391 милиона 166 хиляди лева ще са средствата по тази инициатива“, уточни Лъчезар Борисов.

Взето е и решение да се осигури още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия. „Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни икономическият министър.

По думите на Борисов на срещата е било дискусионно кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19. „Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

„Не очакваме спадове от 20% за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във