Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад в строителната продукция през октомври

През октомври строителната продукция у нас отново отбелязва спад след ръста септември, изчисляват от Националния статистически институт (НСИ). По предварителни данни  той е с 1.5% под равнището от септември. Въпреки добрите условия за работа и многото насочени пари в сектора (по специално в строителството на инфраструктура), ограничителните мерки, свързани с коронавируса дават своето отражение. Но "принос" за този спад имат и гражданското/инженерното строителство и сградното строителство. 

Ако погледнем и на годишна база, секторът изостава. В сравнение със същия месец на 2019-а намалението е минус 4.7 процента. 

Тези месечни индекси показват краткосрочните изменения на строителната продукция между два сравнявани периода. Тази информация може да се използва за анализ на текущото състояние на строителството в страната, както и за краткосрочни прогнози за бъдещото му развитие. 

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за развитието на бизнеса, следвана от недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.

Иначе през октомври бизнес климатът в строителството леко се подобрява, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата строителна активност се оценява като леко повишена, а и очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. Мениджърите пък отчитат и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Относно продажните цени строителните предприемачи предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Продукцията от сградното строителство намалява през октомври с 1.6%, след отчетения ръст през септември. При гражданското/инженерното строителство също има спад през десетия месец на годината и той е с 1.5%, но това се случва след пет успешни предходни месеци. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във