Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад в промишленото производство през юли

Спад на промишленото производство и влошаване в строителния сектор, отчете Националния статистически институт (НСИ) в последното си проучване. 

Индексът на промишленото производство в България намалява с 1.6% на месечна база през юли, докато през юни бе отчетен ръст от 3.9 на сто. Страната регистрира влошаване в промишленото производство през последните 6 месеца, като изключим подобрението през юни. На годишна база индексът на промишленото производство нараства с 2.3 на сто.

На месечна база през юли е отчетен спад от 1.7% в преработващата промишленост. Намаление от 2.8% се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост е регистрирано повишение с 0.5 на сто.

Междувременно индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през юли спада с 1.4 на сто. На годишна база строителната продукция намалява с 11.8%, влошавайки се за седми пореден месец.

Повод за притеснение дават и данните за търговията на дребно през седмия месец на настоящата година. През юли оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, остана на нивото от предходния месец, след като през юни нарасна с 0.9%. На годишна база оборотът в търговията се е увеличил с 2.2%, но след ръст с 5.4% през предходния месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във