Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад в производството и доставките на ел. енергия и твърди горива

Намалява производството на енергийни продукти през април спрямо март тази година, показват данните от Националния статистически институт. Краят на отоплителния сезон и задържането на процеса на възстановяване са сред факторите за това.

Най-голямо е намалението при производството на

безоловен бензин –

с 45.1% до 62 хил. тона. Показателят отново се връща назад след като през март за пръв път от седем месеца премина границата от 100 хиляди тона на месец. 

При производството на дизелово гориво има свиване спрямо март с 32.7% до 169 хил. тона и се връща на нивото от януари. И така отново производството е под двеста хиляди тона, както и в последните седем месеца. 

Намаление има и при производството на пропан-бутанови смеси - с 28.6% до 5 хил. тона през април. Числата обаче показват, че след скока през март до 7 хил. тона, има отстъпление до нивото от първите месеци на тази година.

По-малко е производството и на електроенергия, и на твърди горива през април спрямо март тази година.

Без изменение е производството на природен газ

(общото количество сух газ за продажба, произведен в рамките на националните граници, включително офшорното производство) -  3 млн. куб. метра, колкото беше и през февруари и март. И това е най-ниският добив в последните дванадесет месеца, показват числата от статистиката. 

Явно производството и търговията не успяват да се възстановят на очакваните нива, а и хората все още не пътуват толкова активно с личните автомобили въпреки разхлабването на някои от противоепидемичните мерки.

Изследването на енергийните продукти се провежда месечно и осигурява информация за производството и доставките за страната на основни енергийни продукти - електроенергия, твърди горива, природен газ и нефтени продукти. То обхваща производители, вносители и износители на енергийни продукти. Основните наблюдавани показатели са производството и доставката на енергийни продукти

 

Доставки на енергийни продукти 

Въпреки спада в производството, през април спрямо март тази година нарастват доставките на безоловен бензин – и то с 40% до 49 хил.  тона, и на дизелово гориво - с 31.5% до 217 хил. тона (за трети пореден месец).

Намалява търсенето и съответно доставките на твърди горива - с 8.7% до 1.91 млн. тона, на пропан-бутанови смеси - с 8.1% до 34 хил. тона, на природен газ - с 22% до 294 млн. куб. метра и на електроенергия - с 14.4% до 2847 ГВтч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във