Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад в износа на български стоки за трети страни

Осми пореден месец продължава спадът в износа на български стоки за трети страни. През октомври той е с 20.9% по-нисък спрямо същия месец на миналата година и е на стойност 1.59 млрд. лева. 

През периода януари - октомври експортът е намалява с 11.3% в сравнение с десетте месеца на 2019-а, а българските фирми са изнесли стоки на обща  стойност 15.40 млрд. лева, изчисляват от Националния статистически институт. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (-58.10%). Най-големите търговски  партньори на страната ни в тази група са Турция, Китай, Обединеното кралство, Съединените американски щати, Сърбия, Република Северна Македония и Руската федерация. Всички те са приели 54.7% от износа на България за трети страни. Въпреки трудния за търговия период, към две от тези страни - Китай и Северна Македония, сме изнесли дори повече стоки. 

Сравнението с периода януари-септември 2020-а показва, че делът на тези седем страни в експорта ни намалява. В края на деветия месец той е бил 54.9 на сто.

Турция

безспорно е най-големият ни търговски партньор извън пределите на Европейския съюз. За десетте месеца на тази година стокообменът е на стойност 6.28 млрд. лева. Износът и вносът с южната ни съседка намаляват. Търговското салдо обаче остава отрицателно за България.  

Към

Китай

са заминали български стоки повече български стоки - за 3.91 млрд. лева, при 3.52 млрд. лева за осемте месеца на тази година. Износът е добавил 18.9% към стойността си и е бил за 1.47 млрд. лева, а вносът е на стойност 2.44 млрд. лева, като намалява с 2.5 процента.  Така се формира отрицателно търговско салдо от 976.3 млн. лева. 

Трудни последни дни на тази година отброяват българските фирми които търгуват с 

Обединеното кралство

Преговорите за Брексит продължават без ясни очертания. В тази обстановка са изнесени стоки за 1.06 млрд. лева към Острова, като има и намаление - от 8.3 процента. Положението при вноса и по-лошо. За деветте месеца британски фирми са изтъргували у нас стоки за 600.9 млн. лева, което означава спад с 21.5 на сто. Все пак търговското салдо е положително за България (+455.3 млн. лева).

Износът към

Северна Македония

за деветте месеца расте с 6.2% и е на стойност 727.7 млн. лева. В същото време вносът от тази страна е в размер на 474.5 млн. лева, но и при него има намаление (-12.4%). Това неравновесие формира и положителното търговско салдо със Северна Македония (-253.2 млн. лева).

Положително е търговското ни салдо и със

САЩ, 

съобщава статистиката. Любопитното е, че вносът от най-голямата световна икономика расте - с 21.1%, до 644.4 млн. лева. И въпреки, че износът ни намалява с 2.9%, той все пак е на по-висока стойност от 866.9 млн. лева. 

 

Любопитен детайл

От две страни - Либия и Намибия, през последните две години няма никакъв внос. Но в обратната посока има голямо увеличение. Износът на България към Либия расте с 42.1% и е на стойност 157.2 млн. лева. Експортът ни се формира главно от пшеница и смес от пшеница и ръж; ечемик и хлебарски, тестени  сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули  от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти.

Увеличението на експорта към Намибия е с 36.5% като стойността на доставените в африканската страна стоки е 277.6 млн. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във