Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад при посещенията на чужденци у нас през октомври

През октомври тази година по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са били 493 100, или с 4.2% над регистрираните през октомври 2019-а. Това виждаме от данните, представени от Националния статистически институт. За сравнение, през септември 555 600 българи са пътували зад граница. През октомври поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове всички статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България - общо и по цел на пътуването - са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи.

През октомври 419 100 чужденци са посетили  България, или с 45.3% по-малко в сравнение с октомври 2019 година. След повишението през август и септември е последвал спад, което е свързано и с края на летния сезон. През септември 563 700 чужденция са били у нас. Срив има при пътуванията по всички наблюдавани цели. Най-голям е той при тези, свързани с екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и др.) - 67.7 процента. При пътуване със служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.) намалението е с 57.7%, а в категорията „други“ (образование, лечение, включително гостувания и транзитни преминавания) то е с 22.5 на сто. 

Транзитно преминалите през страната ни са 53.1% (222 600 човека) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, които са посетили България през октомври, най-голям е делът на гражданите от Европейския съюз (44.7%), но трябва да отбележим и факта, че те са с 53.1% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. 

 

Има спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни

с които имаме туристически връзки. Пътуванията на граждани от групата „Други европейски страни“ (включва страните в Европа извън Европейския съюз) също намаляват - с малко над една трета.

През октомври най-много са били посещенията с други цели - 64.4 на сто. Предвид края на лятото и проблемите на бизнеса у нас и в Европа много по малко са били пътуванията с цел почивка и екскурзия  и със служебна цел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във