Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция

Балканската черноморска петролна и газова асоциация обяви, че през последните две години има спад на транзита на природен газ от България към Турция и Гърция.

"От една страна потреблението на газ в Турция е намаляло. От друга страна там се внася и втечнен газ. България транзитира по-малко природен газ и към Гърция, защото в южната ни съседка се е увеличило потреблението на втечнен газ", коментира председателят на асоциацията Валентин Кънев на форум в София. 

Стана ясно още, че от началото на януари 2019 г. цените на природния газ на Европейския газов хъб драстично са спаднали, за да се доближат до нивата на Хенри Хъб в САЩ. Една от основните причини е, че има спад на потреблението на газ в Азия. Много силен натиск на цените оказва и втечненият газ, отбеляза Кънев. Той допълни, че в България цената на вноса на руски газ е по-висока, отколкото на Европейския газов хъб. Причината за това е, че тя се формирана по специална формула и има подписани дългосрочни договори.

"България плаща повече затова, че купува по цена по дългосрочен договор, а не от хъба", отбеляза Валентин Кънев.

За миналата година се отчита спад на добива на природен газ в региона. В световно равнище обаче добивът на газ се увеличава, особено в САЩ. "В региона намалява и потреблението на газ, докато в световен мащаб се увеличава, заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във