Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад на приходите на близо 27% от фирмите през август

През август 26,6% от българските нефинансови предприятия отчитат спад на приходите от продажби, а 6,3% от тях са пристъпили към съкращаване на персонал, докато 5,6% - към наемане на нов.

 

Това показват резултатите от поредно бизнес изследване на Националния статистически институт сред нефинансовите предприятия в страната, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение и последвалата пандемична обстановка, свързана с CОVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

Според данните 58,1% от анкетираните са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби през август (спрямо 55,7% през юли), а при 15% е имало увеличение (спрямо 18% с увеличение на приходите от продажби месец по-рано).

Най-висок процент от компаниите, чиито приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват спад през август (37,5%) са фирмите от икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности", като за индустрията този относителен дял е 30,4%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителството" - съответно 29,9% и 19,1 на сто, отчита последната анкета на НСИ.

По отношение на наети персонал 20,9% от нефинансовите предприятия са предприели през август стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия от тях персонал, докато 8,0% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск", а при 8,4% е имало дистанционна форма на работа.

Освобождаване или съкращаване са предприели 6,3% от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, след като през юли подобна мярка предприеха 6,5%, а в разгара на пандемичната криза и въведените строги карантинни мерки през март и април 2020 г. - съответно 17,2% и 18,5%.

За следващия месец (септември) 94,4% анкетираните прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност (спрямо 958% на това мнение при предходното аналогично проучване на НСИ за юли), 1,6% смятат да преустановят временно дейността си (при 1,6% и през юли), а 2,2% заявяват, че ще прекратят дейността си (при 1,5% на това мнение при предишното проучване за юли).

Facebook logo
Бъдете с нас и във