Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Спад на икономическите нагласи в Германия

Икономическите нагласи на германските анализатори и инвеститори се влошиха през август за трети пореден месец с оглед на опасенията, че растящите инфекции с COVID-19 и четвъртата коронавирусна вълна могат да ограничат възстановяването на най-голямата европейска икономика.

Oказва се, че подобен спад бележат и икономическите нагласи в цялата еврозона.Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна през август до 40,4 пункта от 63,3 пункта през юли при осреднена прогноза за по-сдържано понижение към 56,7 пункта.

"Очакванията отслабнаха за трети пореден път. Това показва нарастващи рискове за германската икономика, като например от възможна четвърта вълна на Covid-19, започваща през есента, или забавяне на растежа в Китай",  коментира проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, нараства за пореден месец, достигайки през август 29,3 пункта спрямо 21,9 пункта през юли и при очаквания за повишение към ниво от 30,0 пункта.

Според Вамбах "ясното подобрение в оценката на икономическата ситуация, което продължи от месеци, показва, че очакванията за следващите шест месеца отслабват и поради вече постигнатия по-висок икономически растеж".

Днешното проучване също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се влошава през август за трети пореден месец, достигайки 42,7 пункта, което е с 18,5 пункта под юлското ниво на индекса.

Подобно на Германия обаче, показателят за текущата икономическа ситуация нарасна през август с 8,6 пункта спрямо юли, достигайки 14,6 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната пък се понижи с цели 27,4 пункта до 42,2 пункта, което е в синхрон с намаляващите икономически очаквания в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във