Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„СОТ 161“ иска да купи конкурент

Секторът на охранителните услуги през последните години се развива силно. И бизнесът, и гражданите имат все по-голяма нужда от тези услуги. Конкуренцията е значителна, а изискваните инвестиции за развитие и обучение на персонала нарастват, което прави наложително концентрация на дейността.

За още една сделка в сектора научаваме от сайта на Комисията за защита на конкуренцията. Регулаторът е получил уведомление за намерението на "СОТ-Сигнално охранителна техника“ ЕООД да осъществи концентрация посредством придобиване на пряк едноличен контрол върху "ВИП СОД“ ЕООД.

Търговските дейности на двете компании са свързани с извършване на охранителни услуги.

"СОТ – Сигнално охранителна техника“, известна като „СОТ 161“, е дъщерна фирма на „Сектрон“ ООД - най-големият вносител на технически системи за сигурност и охрана в България. Компанията е регистрирана през януари 1994 г. от инж. Павел Виденов. Тя е първата в страната,  специализирана в охраната на обекти със СОТ. Година след регистрирането си се заема и с физическата охрана на обекти.

Днес „СОТ – Сигнално-охранителна техника“ е най-голямата охранителна фирма у нас и на Балканския полуостров. Тя вече е и с международно присъствие, като от 2006 г. има филиална мрежа в столицата на съседна Сърбия - Белград, а след това изгради обекта за охрана със СОТ и в Скопие.

„ВИП СОД“ ЕООД е основана на 19 април тази година с капитал 10 000 лева. Собственик и управител е Александър Милчев Митев. Той е съдружник в още една фирма за проекти в сектора на жилищните имоти, а в други пет участва в управлението.

Съгласно уведомлението, от "СОТ – Сигнално-охранителна техника“ ЕООД се очаква операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната - на сигнално-охранителна дейност (охрана с технически средства). Искането от кандидат-купувача е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение.

Във връзка с това Комисията за защита на конкуренцията отбелязва, че всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар.

КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват от антимонополния регулатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във