Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СОЛВЕЙ-СОДИ ОТНОВО РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ

Най-коментираното дружество през изминалата борсова седмица беше Солвей-Соди. Миноритарните акционери в компанията, които са предимно чуждестранни инвеститори, се поуспокоиха от факта, че офертата на Солвей Шишеджам холдинг за изкупуването на техните книжа на цена от 6.60 лв. не успя. Затова и изкуствената бариера от 6.61 лв., под която не падаха котировките на завода за калцинирана сода в продължение на месец, се пропука. В четвъртък продавачите искаха само по 6 лв. за една своя акция, но купувачите търсеха книжа на Солвей-Соди по 5.55 лева.
Брокери коментират, че вина за рязкото поевтиняване на содите има инвестиционния посредник Бета корп. Тази финансова къща допреди дни се опитваше да изкупи книжата на дребните акционери за сметка на Солвей Шишеджам холдинг. След като това не стана, Бета корп само за два дни продаде няколко хиляди книги на девненския завод, като не се притесняваше, ако й дават за тях дори по 6 лева. Брокери допускат, че вероятно става дума за наказателна операция. Посредникът може би се опитва да докаже, че предлаганата от него в продължение на месец единична цена от 6.60 лв. е била много изгодна и който не се е възползвал от офертата му, е загубил маса пари.
Въпросът, който си задаваха участниците в търговията, е чии акции всъщност продава Бета корп. Ако става въпрос за книжа на дребни акционери - клиенти на брокерската къща, тогава защо тя не ги е пласирала седмица по-рано на мажоритарния собственик по 6.60 лева? Другата възможност е продавачът да е базираният във Виена Солвей Шишеджам холдинг. Търговците допускат, че играта може би е следната: холдингът продава големи за мащабите на фондовата ни борса количества акции на Солвей-Соди, с което предизвиква рязко понижение на цените им. След това започва тихомълком да изкупува книжата, като в крайна сметка увеличава дела си, и то на по-ниска цена.
Част от играчите на пазара обаче смятат, че тази схема е неприложима в българските условия поради ниските обороти на борсата. Затова и се съмняват в подобни намерения на Бета корп.
Голямото понижаване на котировките на Солвей-Соди бе основната причина официалният борсов индекс SOFIX да спадне до 100.56 лв. в четвъртък. Това е най-ниското му ниво от началото на годината. Другата позиция, която повлия отрицателно на индекса, бе тази на врачанския торов завод Химко. Акциите на комбината поевтиняха с повече от 20% до 0.35 лева.
Изненадващо за мнозина книжата на Петрол холдинг груп запазиха котировките си от 1.60 лв. едната и дори отбелязаха леко повишение. В петък (19 януари) приключи първият етап от подписката по увеличението на капитала на бившия приватизационен фонд. Акционерите на холдинга можеха да закупят допълнително 50% от притежаваните от тях на 21 декември миналата година книжа. Емисионната им стойност е 1.10 лева. От другата седмица процедурата по увеличението ще продължи, но този път право да участват в подписката ще имат само записалите акции по време на първия етап.
Експерти изчисляваха, че още в началото на увеличението цената на книжата на Петрол холдинг груп ще се понижи до 1.30-1.40 лева. Това обаче не стана. Клиенти на инвестиционния посредник Авал ин продължават да купуват акции на холдинга по 1.60 лева.
Търговията с книжа на Софарма приключи с недоразуменията и търсенето по тази позиция се установи твърдо на 2 лв. за бройка. Собствениците на акции от фармацевтичния завод обаче продължават да искат най-малко по 9 лева. Очевидно ще трябва да мине известно време, преди да се сключат първите сделки по новите, ниски нива. Математическите изчисления сочат, че цената на акциите на завода трябва да е около 3 лв. за бройка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във