Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СОЛВЕЙ РАЗВЪРЗА КЕСИЯТА СИ ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА СОДИ

Безспорният борсов хит не само за седмицата, но и за цялата година бе съобщението от сряда, че регистрираният във Виена Солвей Шишеджам холдинг ще изкупува акциите на дъщерното си предприятие в Девня по 13 лв. едната. Повод за атаката бе блокова сделка за 237 366 акции от същия ден. Тогава кипърската Розин инвестмънтс продаде дела си в Солвей-Соди на мажоритарния собственик на дружеството по 13 лв. за книга. Посредник по сделката бе Първа финансова брокерска къща (Първа ФБК). Веднага след това холдингът обяви, че вече притежава близо 84% от дружеството и взе най-справедливото решение - да изкупи акциите на всички останали държатели на същата цена. За отбелязване е, че тя е над три пъти по-висока от пазарните котировки в сряда, преди да изтече новината. Така се оказа, че само за ден някои играчи спечелиха колосалните 230% доходност.
Цената от 13 лв. удовлетвори мнозинството от акционерите на завода за производство на калцинирана сода и то пролича от борсовата търговия в четвъртък. Само за един ден Солвей Шишеджам холдинг изкупи 268 213 книжа. От тях само 57 300 акции преминаха на блоков сегмент през Първа ФБК. Останалите бройки бяха прехвърлени чрез посредника Бета корп. Неговите брокери поддържаха по време на цялата сесия анонси купува по 13 лева. Така в резултат на операцията, само за два дни мажоритарният собственик на Солвей-Соди увеличи дела си в предприятието от малко под 80 на 87.8 процента.
Още не е обявено докога ще продължи акцията на белгийско-турската фирма. Почти всички участници на пазара обаче са сигурни, че делът й в девненския завод ще надмине без проблеми границата от 90 процента. Мнозина брокери се притесняват, че когато това стане факт, регистрираната във Виена фирма ще предприеме стъпки за отписването на комбината от регистъра на публичните емитенти. Запознати обаче твърдят, че белгийско-турските собственици още не са мислили над този казус. Важното според тях сега е да се дадат равни условия на всички акционери, без значение дали притежават 1 или 200 000 книжа. Определено с тази стъпка имиджът на Солвей бе издигнат до този на Юнион Миниер, който през 1997 г. даде добра цена за акциите от дъщерното си предприятие в Пирдоп. И сега споменът за дълго коментираното увеличение на капитала на Солвей-Соди под условие преди четири години може да бъде изтрит от съзнанието на портфейлните инвеститори.
Големият ръст на акциите на содовия завод повлече след себе си и книжата на най-търгуваната в последно време компания - ЛУКойл Нефтохим. На свободния пазар бяха прехвърлени над 7500 книжа. Предполага се, че част от продалите акциите си в Солвей-Соди са обърнали парите си в дялове от бургаската рафинерия. С това се обяснява и поскъпването на книжата й с над 13 процента. Голяма част от анализаторите са на мнение, че повишаването на котировките на комбината ще продължи. Причината е, че се очаква освобождаването на допълнителен паричен ресурс, като се реши проблема с компенсаторните инструменти. Мнозина от инвестиционните посредници притежават солиден портфейл от тези книжа. А като се прибавят и очакванията, че пенсионните фондове тепърва ще се намесват на борсата, оптимистичните чувства за развитието на капиталовия пазар у нас надделяват.
Все пак трудно може да се приеме, че обръщането на тригодишната тенденция на спад може да стане от едно-единствено събитие. Още има да се решават немалко проблеми, като например с възможностите за отписването на публичните дружества от регистъра на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК), или пък с несправедливото увеличаване на капитала. Вече има сигнали и от ДКЦК, и от бъдещите управници на страната, че тези притеснения на пазара ще отпаднат в най-скоро време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във