Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Солитрон България" става част от технологичния гигант "АЛСО Холдинг"

Последната дума по сделката ще е на Комисията за защита на конкуренцията

"АЛСО Холдинг" АГ (ALSO Holding AG) е уведомил Комисията за защита на конкуренцията за своето намерение да придобиe пряко 100% от капитала на "Солитрон България" ООД, съобщиха от антимонополния регулатор.

Швейцарската компания за търговия с IT оборудване ALSO Holding съобщи още през април тази година, че ще купи втория по големина български дистрибутор на технологични продукти "Солитрон България", но без да се уточнява точната сума сделката. За да стане тя факт, трябва да премине през одобрение на българския антимонополен регулатор. Тази покупка ще позволи на ALSO да има присъствие в цяла Източна Европа без Русия. А придобиването ще подсили и консултантските услуги на швейцарската компания.

Основният предмет на дейност на купуваното предприятие е търговия на едро с компютри, друго ИТ оборудване и софтуер, телекомуникационно оборудване и битова електроника. "АЛСО Холдинг" АГ е холдингово дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на Швейцария и е компания майка на корпоративната група "АЛСО". Фирмата купувач е специализирана в търговия на едро на продукти, решения и услуги в областта на информационните технологии, телекомуникациите и битовата електроника в Европа.

Българската компания се развива много добре през последните годиин. Тя има годишни приходи от 110 млн. евро, около 30% пазарен дял в страната, а за нея работят около 120 човека. "Солитрон" предлага на клиентите си у нас продукти на над 50 технологични производители, както и различни консултантски и интеграционни услуги в IT сферата. Портфолиото на българската фирма позволява да се намерят всички необходими технологични компоненти за изграждането на модерна корпоративна технологична инфраструктура.

Швейцарската компания е основана през 1984 г., а две години по-късно пуска акции на швейцарската фондова борса. ALSO Holding търгува с продуктите на над 550 различни производители на хардуер и софтуер. Дружество предлага различни консултантски и интеграционни решения заедно със своя дистрибуторски бизнес на различни корпоративни клиенти, които са над 100 хиляди. През 2018 г. приходите на холдинга възлизат на 9.17 млрд. евро.

Очаква се операцията да окаже въздействие върху пазара на търговия на едро с информационни технологии, телекомуникационно оборудване и битова електроника на територията на Европейското икономическо пространство.

Искането от "АЛСО Холдинг" АГ е КЗК да извърши преценка дали така обявената сделка представлява концентрация между предприятия и ако я счете за такава, да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, с което да я разреши безусловно.

В тази връзка, всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната, уточняват от Комисията за защита на конкуренцията. Становището следва бъде заведено в деловодството на КЗК в срок от седем дни от датата на публикуване на това съобщение (29 август), като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, завършва съобщението от регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във