Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СОФИЙСКИТЕ БАЛИ СЕ РАЗСМЪРДЯХА ОТНОВО

Проблемите около столичните отпадъци край нямат. На пръв поглед положението изглежда под контрол, но въпросът със складираните 600 хил. тона балиран боклук така и не е решен. Именно заради това в края на юли Европейската комисия предупреди България с официално писмо, че може да започне наказателна процедура срещу нея. Основният мотив е, че тогава изтече крайният срок, до който отпадъците можеха да останат на площадките в Кремиковци и Гара Искър.
Според заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев вече има няколко варианта за нови площадки, само че за да не предизвика недоволството на населението в тези райони, той не посочи къде точно се намират те. Затова пък Георгиев прехвърли цялата отговорност на Столичната община, като заяви, че тя ще е виновна за санкциите на Брюксел, ако не намери място за депониране на балите.
Реално у нас функционират 27 регионални депа (от предвидените 55), но повечето от тях са с доста ограничен капацитет, което прави задачата на софийските управници доста сложна. Може би по тази причина напоследък се заговори и за износ на боклуците в чужбина по примера на Неапол, чиито отпадъци се изпращат в Мюнхен. Подобно решение обаче ще е изключително скъпо - между 35 и 120 евро за тон, което за софийските бали прави между 21 и 71 млн. евро.
Положението се усложнява, тъй като свободните пространства на сметището в Суходол ще се запълнят още в края на 2009-а. Очевидно най-доброто решение на проблема остава изграждането на прословутия завод за преработка на отпадъци, за който се говори отдавна. Лошото е, че проектът върви с много голямо закъснение и със сигурност инсталациите няма да заработят до края на следващата година. Последните договорки на общината с Министерството на околната среда и водите са проектирането на завода и процедурите по екологичните оценки да са готови до Нова година и едва тогава може да се очаква започването на реалното строителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във