Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Софийски фирми завзеха плажовете

Търговете за наемите на плажните ивици, организирани от Министерството на туризма вървят с пълна сила. През последните десетина дни министър Николина Ангелкова е издала шест заповеди за предоставяне на части от морския бряг за този летен сезон на различни фирми. Контрагентите по  договорите са предимно  софийски дружества.

За кокетния малък  плаж "Созопол-Запад-част 2“, който е в непосредствена близост до ваканционно селище "Санта Марина",  кандидатите са били две софийски фирми - първата  е създаденото преди година софийско дружество с ограничена отговорност "Арена Капитал Груп", собственост на Людмила и Цоньо Христови, а  второто - "Феърплей Пропъртис Мениджмънд"  ЕООД,  с управители  Мария Митова и Никола Петков. То е сто процента собственост на акционерната компания "Феърплей интернешънъл".

Първата фирма не е била допусната до участие в търга заради непълноти в тръжната документация и така единствен кандидат остава "Феърплей Пропъртис Мениджмънд". При това положение  малкият плаж, разположен върху  849 квадрата, е отдаден  за 3 хил  лв.  годишен наем при регламентирана  цена на чадър и шезлонг  от по 6 лв. за всеки. Фирмата е длъжна  да осигури водно спасяване, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж.

Другият  малък плаж,  за който е осигурен стопанин за това лято, е този в Лозенец. Той се разпростира на 2713 кв. м,  а бреговата му  линия е с дължина 131 кв. метра. За спасителните дейности  и  за здравно медицинското обслужване ще се грижи пазарджишката фирма  "Ендевър Кънстракшанс груп"  ЕООД, представлявана  от Димитър Тодоранов. Тя е единствената, която е подала заявление за участие в търга с оферта от  3900 лв. годишен  наем   и със ангажимента да осигурява сянката на плажа за  по 10 лв. (за  чадър и шезлонг).

Реално състезание е имало за централния плаж в Царево.  Мераклиите да го стопанисват са били четирима, но двама от тях са били отстранени от участие. Търгът е спечелен от регистрираното в София дружество "АС хотели" ЕООД, чийто  едноличен собственик е чешката фирма "Александрия груп".  Компанията е спечелила  с  предложена  годишна наемна цена от  86 400 лева. с ДДС. Според договора  тя ще предоставя на туристите цени, не по-високи от 10 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг.

Бургаската фирма "Артстрой Мениджмънт 2" е избрана за наемател на морския плаж "Лахана 1" в община Поморие. Дружеството е било единствен кандидат за стопанин на плажа. Годишната наемна цена, която ще плаща на държавата, е в размер на 2881.20 лв. с ДДС. Отдадената под наем част от плажа се разпростира върху 2717 кв. м площ, а дължината на бреговата му ивица е 289 метра. Фирмата се задължава да предлага чадър и шезлонг на цени, не по-високи от 10 лв. за брой.

Управители на фирмата  са съпрузите Галя и Димитър Димитрови, собственици на строителната фирма "Артстрой 1". В тяхното портфолио са редица големи проекти, след които затворените комплекси "Перла" в бургаския комплекс "Зорница" и "Diamond Beach" в квартал "Сарафово". Техен проект е и комплексът от 126 еднофамилни къщи "Majestic Sea Village" в местността Лахана край Поморие. Именно с него вероятно е свързано и желанието на Димитрови да стопанисват намиращия се в съседство плаж.

Фирма "Ахелой Праджект" ЕООД  пък ще се грижи за морски плаж "Къмпинг Ахелой - част 3", който се намира на територията на община Поморие. Новият наемател на морски плаж "Къмпинг Ахелой- част 3" ще продава сянката на плажа за по 5 лв. на чадър и шезлонг.

В търга за тази плажна   ивица с размер 10 662 кв. м  и с дължина  на бреговата линия  от  517 кв. м  са участвали три фирми:  "Поморие Мениджмънд 1" ЕООД, "Поморие Транс Аквапарк" ЕООД и "Ахелой Праджект" ЕООД. И трите фирми са допуснати до участие в търга с тайно наддаване. Комисията е класирала ценовото предложение на "Ахелой Праджект" ЕООД , което е за  10 200 лв. наем на година. Новият наемател  ще продава сянката на плажа за по 5 лв. на чадър и шезлонг. "Ахелой Праджект" ЕООД е със седалище на управление в град Варна и се представлява от Венцислав Танчев и Селим Юнсев.

 Красивият варненски плаж "Фичоза - част 2", чиято площ е 8712 кв. м и дължина на бреговата линия от 387 метра. Ще бъде стопанисван  от варненското еднолично дружество с ограничена отговорност "Вита спорт", собственост на Симеонка Иванова.То не е имало конкуренция при търга за отдаване под наем и  офертата  му  за годишна наемна цена от 4650 лв. е била достатъчна, за да бъде избрано. Фирмата  ще може да отдава чадърите и шезлонгите по 6 лв. за всеки.

За плажа  в Каварна - втора част, разположен  върху  6218 кв. м  и дължина на бреговата линия от 185 м, са се състезавали две фирми: "Резон С" ЕООД и софийското дружество "Корнер"  ООД. Предложението на столичани е  било 12 500 лв. наемна цена, като те са предложили най-ниската възможна цена за чадър и шезлонг - от по два лева за всеки.

Името на управителя Валентин Николов  нашумя покрай  скандалния бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов - Суджука и участието му във фирмата "Калиакра инвест" ООД (в която Мартинов е имал дялове до 2014-а) и която притежава имоти в защитената зона с разрешение за строителна дейност. Стана ясно, че тя е придобила от общинския поземлен фонд на Каварна 380.408 дка в землището на с. Българево и 50 дка в землището на Каварна чрез замяна със  земеделска земя  през април 2005 година. Само месец по-късно Общинският съвет на Каварна променя предназначението на придобитите земи и разрешава "отреждането за жилищни нужди". Тогава врътката става през фирмата на Мартинов "Жизел Ж" ООД, веднага след това имотът се препродава на "Ан и Ди" ЕООД на Валентин Атанасов Николов. След ликвидирането на "Ан и Ди" апетитните земи вече са собственост на "Калиакра инвест".

Формално Живко "Суджука" излиза от "Калиакра инвест", след като става депутат, когато продава дяловете си на брат си Николай. Валентин Николов, известен в Каварненско като "Цуци", остава управител на фирмата. Бизнес връзките между Николов и Живко Мартинов през годините са изключително преплетени, но неизменно прозират във фирмите "Важивин" ООД, "ЖИМ Агро" ЕООД, "Жизел" ЕООД. А самият Николов фигурираше доскоро в регистрите на Народното събрание като нещатен сътрудник на Мартинов по въпросите на околната  среда и водите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във