Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Софийска вода ще придобие френски привкус

Столичната ВиК мрежа съвсем скоро ще смени концесионера си. Причината е, че британската Юнайтед Ютилитис продава част от активите си, сред които и тези в България. Кандидати за тях са две френски компании - Сюез Анвиронман и Веолия, които вече са депозирали офертите си.
И двете фирми имат опит в Централна и Източна Европа. Сюез е вложила 200 млн. евро във водоснабдяването и канализацията на Будапеща по договор за експлоатация и управление, сключен с тамошната община. В резултат на това съвсем скоро загубите по мрежата в унгарската столица ще бъдат сведени до 11-12 на сто. Сюез обслужва и 300 хил. души в чешкия град Острава, където след началото на публично-частното партньорство през 2005-а загубите на вода също са намалели значително.
От своя страна Веолия подписа, през 2000 г. 25-годишен договор за концесионирането на ВиК мрежата в Букурещ. Досега това е довело до икономии на 165 млн. куб. метра вода, колкото е потреблението на цял Париж за година.
Има конкретно заявен интерес към преотстъпването на концесията на Софийска вода. За разлика от друг път, сега се очаква да бъдат направени и финансови предложения от компаниите, сред които има и френски. Това е логично, тъй като френските компании са едни от лидерите във водния сектор. Предполагам, че те ще се опитат да се включат в концесията на Софийска вода, ако има сделка. Като част от оперативното ръководство съм доволен, че има интерес към Софийска вода - това означава, че дружеството се развива добре. Ако се реализира сделка, не би трябвало да се променя политиката на фирмата, защото е доказано през последните 2-3 години, че това, което правим, се възприема добре и от клиентите, и от държавата. Очаквам евентуални промени в акционерния капитал да не водят до драстични промени в начина на управление на дружеството, коментира изпълнителният му директор Иван Иванов.
За продажбата на Софийска вода се заговори още в средата на миналата година. Тогава британският вестник Индипендънт написа, че британската Юнайтед Ютилитис, (която заедно с ЕБВР държи 77.1% от акциите на фирмата) се опитва да се освободи от активи, които са извън обхвата на регулатора на Острова. И конкретно посочи контракта с Бритиш газ трейдинг, подобряването на ВиК системата в австралийския град Таунсвил, както и ВиК придобивките в България, Естония, Полша и Филипините. По този начин дружеството, листвано на борсата, възнамеряваше да си осигури до края на 2009-а 800 млн. англ. лири свежи пари.
Предположенията за тогавашната продажба бяха, че ръководството на Юнайтед Ютилитис иска да върне средства на акционерите. По подобен начин през 2007-а бе предадено на Норт уест електрисити нетуъркс електроразпределителното подразделение на компанията, осигурявайки 1.5 млрд. паунда за акционерите й.
Всъщност за столичани едва ли има голямо значение кой точно е собственик на Софийска вода. За тях е далеч по-важно да получават качествена услуга на добра цена. А това може да бъде постигнато само ако загубите по мрежата, които сега са около 60 на сто, намалеят драстично. Задача, с която сегашният концесионер така и не успява да се справи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във