Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Софийска вода се загледа и в парното

След като се забърка в скандали с купуването на скъпи коли и провеждането на нагласени търгове, концесионерът на Софийска вода - френската фирма Веолия, реши, че е дошло време да оправи бакиите и в столичната Топлофикация. За две години можем да направим дружеството толкова ефективно и работещо, колкото е Софийска вода, обясни през седмицата изпълнителният директор на компанията Етиен Пети. Идеите за оздравяването щели да бъдат предложени на градоначалника Йорданка Фандъкова и те можели да се реализират чрез публично-частно партньорство.


Мераците на французите към столичната топлофикация не са от вчера, а още от далечната 2004-а, и са логични, след като подразделението им Далкиа е сред най-големите комунални фирми, предоставящи услуги по топлоподаване в цяла Европа. Но пък са абсолютен нонсенс на фона на представянето им у нас. Въпреки десетките приемани през годините бизнес планове и програми за намаляване на загубите на вода до 33% през 2015-а, пропиляваните количества продължават да са много високи и се начисляват в сметките на потребителите. Отделно близо една трета от живеещите в столицата още нямат канализация, независимо от изписваните милиони левове за инвестиции във ВиК мрежата.


Според концесионера обаче водата на софиянци била твърде евтина (средно с 30% по-ниска спрямо деветте големи града в страната) и трябвало да бъде повишена. Едно домакинство плащало месечно колкото за два килограма свинско месо или за четири сандвича в заведение за бързо хранене. Освен това месечната фактура за вода била десет пъти по-ниска от тази за парно отопление, обясни шефът на Веолия.


Още преди осем месеца французите поискаха поскъпване с 14%, за да обезпечат инвестициите си за подобряване на качеството на предоставяната услуга. Но и досега Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се е произнесла по него. Против скок на цената е и Столичната община.


За да мълчат и енергийният регулатор, и кметството, разбира се, си има причина, но господин Пети сякаш за пръв път стъпва в България. И никой не му е казал за неотдавнашните протести срещу монополите, които доведоха до потрошените офиси на енергоразпределителните дружества и запалените в Пловдив коли. Падат цените на тока, на природния газ, но огънят на народното недоволство още тлее и е, меко казано, неразумно точно сега Софийска вода зорлем да се набутва между шамарите. Също като онези френски командоси, озовали се в нивята на едно иначе мирно българско село.


В днешните смутни времена изглежда по-подходящо вместо за поскъпване г-н Пети и подопечните му да помислят за решаването на други належащи проблеми като например подобряването на събираемостта. Задълженията към Софийска вода са близо 65 млн. лв., като около 89% от тях са на битови клиенти, а останалите са на държавата. Общината дължи над 5 млн. лв. основно заради това, че живеещите в общинските жилища не си плащат сметките, а държавното предприятие Вранависи с над 1 млн. лева.


За напускане на България или разваляне на концесията на този етап от Веолия не говорят. Фирмата държи 77% от капитала на Софийска вода, а останалите 23 на сто се контролират от Столичната община. Французите прогнозират, че ще настъпи истинско бедствие, ако концесията бъде развалена и управлението на дружеството се върне на държавата или кметството. Може и така да е, може заедно с тях да изчезне и водата, ама готови ли са да пробват този вариант?

Facebook logo
Бъдете с нас и във