Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СОФИЙСКА ВОДА ЕДНО СИ ЗНАЕ, ЕДНО СИ БАЕ

След поскъпването на ред услуги от първа необходимост на столичани ще им се наложи да преживеят още едно сериозно ужилване. От началото на октомври цената на студената вода в София ще скочи от сегашните 0.84 лв. за кубик до 1.44 лв., ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приеме в пълния размер предлаганото от концесионера Софийска вода увеличение с близо 70 на сто. През следващите 90 дни регулаторът ще трябва да разгледа бизнесплана на компанията до 2008-а и да определи дали заложените в него инвестиции отговарят на поисканата нова цена. Поне на хартия концесионерът е посочил доста сериозни суми за следващите три години. За водоснабдяване ще бъдат отделени 78.9 млн. лв., за подобряване на канализационната система - 45.1 млн. лв., за пречистване на отпадни води - над 14.9 млн. лв., или цялата сметка излиза общо около 139 млн. лева.
Най-много пари ще отидат за разширяване на ВиК мрежата с 6 хил. м, полагане на нови 105 хил. м тръбопроводи и изграждане на канализация в столичните квартали Симеоново, Драгалевци, Княжево, Илиенци, Горубляне, Панчарево, Горна баня, Манастирски ливади и Модерно предградие. Наред с това в разработения бизнес план подробно е описано в кой от софийските райони какви инвестиции ще бъдат направени и за какво. Предвидени са пари и за аварийни ремонти. Най-трагично е положението в районите Сердика и Витоша, за които са заделени съответно 10.3 и 9.7 млн. лева. Най-добра е системата в Нови искър, където ще бъдат похарчени малко над 2.5 млн. лева.
Далеч по-интересното обаче е, че Софийска вода ще подобри качеството на ВиК-услугите си само ако ДКЕВР приеме предложената нова тарифа. Няма да можем да реализираме цялата инвестиционна програма, ако регулаторът не одобри цената от 1.44 лв. на кубик, заяви Георги Файтонджиев, директор на отдел Експлоатация в дружеството. От концесионера подчертават, че само по този начин ще успеят да привлекат 75 млн. лв. кредити от различни банки, както и 58 млн. евро по програма ИСПА. Безспорно, при отпускането на заемите банките ще се интересуват от цената на водата, т.е. от съвкупните приходи на Софийска вода за периода на тяхното изплащане. Но също толкова важно е какви ще са разходите й за това време. Като се имат предвид парите, които с лека ръка се харчат за чуждестранния мениджмънт на компанията и че те ще продължават да са твърде високи, за покриването им също се налага поскъпване на водата.
Колкото до твърденията, че от Брюксел настояват за увеличението, те са меко казано, несериозни. По-логично е да се каже в случая защо се прави опит да бъдат усвоени пари от предприсъединителната програма само няколко месеца преди влизането на страната ни в Европейския съюз и не е ли твърде закъсняла тази активност?
Отговорите на тези въпроси вероятно ще се търсят и в ДКЕВР при разглеждането на бизнес плана на Софийска вода. От комисията нееднократно декларираха, че ще направят всичко възможно, за да запазят цената на водата в приемливи за населението стойности, а и там вече имат сериозен опит при ценообразуването, след като успяха да парират опитите на електроразпределителните дружества да прокарат по-високи тарифи покрай раздути инвестиционни програми. Неофициално вече се говори, че подобен аршин ще бъде използван и за Софийска вода. Просто защото нивото на услугата, което предлага, все още е далеч от европейските стандарти. От ръководството на компанията изтъкват, че от началото на концесията са намалили с 25% спиранията на водата в столицата и сериозно са ограничили течовете по мрежата. С колко точно не е ясно - факт е само, че през 2005-а са използвани 21 млн. куб. м вода по-малко спрямо 2000 година. Концесионерът щедро обещава да намалява загубите с 4% всяка следваща година, както и до пет години прекъсванията на водоподаването да спаднат наполовина. Стига, разбира се, бизнеспланът му да получи одобрение. Какво ли ще стане обаче, ако исканото повишение на водата бъде отказано?

Facebook logo
Бъдете с нас и във