Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Софиянци ще се радват на модерен трафик, но след 2016-а

Над 160 кръстовища ще бъдат модернизирани и присъединени към системата за управление на трафика в столицата до края на 2016 година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети Центъра за управление на трафика заедно със заместник-кмета по транспорта Любомир Христов.

Системата включва подмяна на старите светофари с нови, инсталация на софтуер за управление на трафика в София, изграждането на видеонаблюдение и връзка с всяко кръстовище. Към системата вече са присъединени 40 кръстовища в широкия център и входно-изходните артерии на града, като още 20 ще бъдат включени до края на годината.

Предимство при преминаването на кръстовищата ще имат колите на градския транспорт, както и линейките, пожарните и полицейските автомобили.

Преките ползи от него са намаляване на времето за пътуване с до 30% и с 25 на сто по-малко вредни емисии от транспорта. Това е една много важна и сериозна стъпка към превръщането на София в иновативен и високотехнологичен град, посочи Фандъкова.

В центъра за управление на трафика работят седем оператори и един служител на "Пътна полиция". Те следят денонощно ситуацията на наблюдаваните кръстовища, чрез камери, въртящи се на 360 градуса и при необходимост сигнализират съответните служби. При катастрофа например системата автоматично променя режима на работа на светофарната уредба. Системата задава "спешни" маршрути, които да изведат големи групи хора при кризисни ситуации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във