Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Софиянци бяха възнаградени предизборно

В разгара на предизборната надпревара, след десет годишно чакане  софиянци бяха „възнаградени“. След десетилетен престой,  писта "Стената" на Витоша вече е готова и посреща туристи.

Официално това стана вчера, когато тя беше открита от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Тя апелира повече хора да я посетят на място и обясни, че именно чрез снежните спортове се подпомага укрепването на здравето и те могат да се практикуват безопасно, дори и в условията на COVID-19.

Министърът посочи още, че планината е чудесен избор за посещение и развлечение в свободното време. Тя подчерта, че Витоша е близо до столицата и улеснява достъпа както на столичани, така и на гостите на града. Николова каза:

Нека повече хора да изберат мястото за разходка и спорт през почивните дни, защото това е едно от малкото сигурни за здравето места.“

По думите ѝ всички лифтове и съоръжения работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, които са утвърдени от здравните власти. Министърът на туризма обясни, че ваканцията на учениците е идеална възможност за прекарване на свободното време в планината. Тя призовава всички, които практикуват зимните спортове, да използват само обработените и маркираните трасета, за да не се стига до инциденти.

Мениджърът на ски писти „Витоша ски“ Емил Димитров уточни:

В последните дни отчитаме сериозен интерес. Търсенето е толкова голямо, че се налага да връщаме хора, които не могат да ползват лифта. Условията са отлични, има повече от 1,5 метра естествен сняг, което е много рядко и очакват през следващите дни да има още по-сериозен интерес.

Желаещи да карат по новото трасе не липсваха още от първия ден. Лифтовете работеха на пълна пара.  Достъпът до писта "Стената" вчера ставаше  от "Лале 2", а от днес ще бъде пуснат и влекът до Черни връх.

"Това е празник за всички нас, които обичаме планината, да видим отново Витоша с обработена писта "Стената", заяви Георги Бобев, вицепрезидент на Българската федерация по ски.

Мениджърът на писти "Витоша ски" Емил Тодоров подчерта:  "пистата е много хубава и разнообразна и, ако имаме инсталация за изкуствен сняг, можем да обработим още трасета. В момента сме обработили това, останалите са лавиноопасни и сме направили това, което е подходящо за тези условия".

Според него условията позволяват след около десет дни на "Лалето" да се проведе и републиканско първенство по бордеркрос.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във